piątek, 6 stycznia 2017

Jajko śniadaniowe w cieście francuskim z dodatkami.

Dziś pokażę Wam pomysł na nietypowe śniadanie, którym zaskoczyć możecie bliskich. A jeszcze lepiej, sprawić poranną przyjemność samemu sobie :) Bo o siebie zadbać też trzeba! Szczególnie wtedy, kiedy za oknem mróz! Nie będę się rozpisywać, po prostu pokażę Wam co i jak! Zrobiłam zdjęcia krok po kroku, bo tłumaczenie ostatnio jakoś marnie mi idzie - zawsze lepiej pokazać! Wybaczcie przy okazji jakość zdjęć, ale w kuchni nie mam okna i wszystko jest ciemnawe. No, ale widać, co trzeba robić - mam nadzieję, że wystarczy :D


Składniki:
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • ser (u mnie dziś camembert, ale robiłam też z żółtym - pycha!)
  • pomidorki cherry
  • świeże zioła
  • kiełki
  • opcjonalnie: oliwki, wędlina lub każdy inny dodatek, który znajdziecie w lodówce i który lubicie :)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

 1. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa kwadraty.


2. Z jednego wykrawamy mniejszy kwadrat, aby została nam ramka. 


3. Ramkę z ciasta nakładamy na pierwszy kwadrat.


4. Lekko sklejamy brzegi, a ciasto nakłuwamy widelcem.


5. Na tak przygotowaną porcję ciasta kładziemy dodatki - ser, pomidorki i świeży rozmaryn (możecie użyć też suszonych ziół - robiłam też z suszonym oregano i wyszło pysznie!). Przyprawiamy ewentualnie pieprzem.


6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 12 minut.


7. Po 15 minutach, kiedy brzegi nam podrosną, wbijamy jajko, które solimy i pieprzymy :D Pieczemy ok. 5 minut - do momentu ścięcia się białka. Po tym czasie żółtko powinno być idealnie płynne, a białko ścięte.


8. Gotowe śniadanie posypujemy kiełkami i zajadamy z apetytem! :)


Smacznego,
O.

p.s. Zapraszam :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...