środa, 11 stycznia 2017

Bułeczki smażone na patelni.

Kto czytuje tego bloga ten wie, że moim hasłem przewodnim (nie tylko w kuchni!) jest "w prostocie siła". Gotuję prosto, szukam pomysłów na dania, które nie wymagają wielkiego nakładu pracy i składników. Wczoraj powstały bułeczki, które można usmażyć na patelni :D W odmętach internetu znalazłam ostatnio przepis na marokańskie bułeczki, które nazywają się batbouts. Bazą do nich jest semolina, więc bazując na tym pomyśle, uprościłam tę wersję do swojej kuchni :D Mam nadzieję, że ten przepis sprawdzi się również u Was!


Składniki (na ok. 26 sztuk)
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant


Wykonanie:

1. W 250 ml ciepłej wody (w temp. ciała - ok. 37-38 stopni) rozpuszczamy sól.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej suche drożdże.
3. Do mąki z drożdżami dodajemy wodę z solą i wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Ciasto powinno w tym czasie potroić swoją objętość.
5. Ciasto rozwałkowujemy na ok 0,5 cm grubości. Jeśli będzie zbyt rzadkie do wałkowania i zbytnio będzie się lepiło do wałka, podsypujemy mąką do chwili, dopóki ciasto przestanie się przyklejać (i do rąk, i do wałka).
6. Szklanką wykrawamy kółka - jak do pierogów, odkładamy je pod przykryciem (ściereczką) na jeszcze 30 minut.
7. Patelnię mocno rozgrzewamy. Na SUCHEJ (to bardzo ważne!!!) patelni smażymy bułeczki. Każdą ze stron smażymy ok 30-40 sekund. Sami zobaczycie, ile im potrzeba - jak zaczną puchnąć, wtedy przerzucamy na drugą stronę.


Zajadamy z ulubionymi dodatkami :) U nas wczoraj powstał mini kebab bar :D Bułeczki wypełnialiśmy kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym, pomidorem i kurczakiem podsmażonym z przyprawą gyros.

Czuję, że w sezonie letnim będę przyrządzać je często, bo wydają się idealne na piknik albo jedzenie w drodze :) Do mini hamburgerów też będą doskonałe.

Okazało się, że bułeczki doskonale smakują i na drugi dzień. P. wziął dzisiaj kilka do pracy i mówi, że są nawet lepsze niż wczoraj! 


Smacznego,
O.
 Zapraszam :)





13 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam bułek z patelni, przepis wart zapamiętania i wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smażyłam kiedyś bułeczki na suchej patelni, z tym, że wysypałam ją kasza manną! Były bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł godny wypróbowania :) Dzięki za podzielenie się nim. Buziaki :)

      Usuń
  3. Bardzo przypominają dawne proziaki smażone przez nasze babcie :) Na jakiej patelni najlepiej je smażyć? Ciekawe czy upiekłyby się w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak je przygotowują w Anglii. To jest tam dość popularne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, podobne robiła moja babcia tyle że wypiekała je na blacie kuchni kaflowej. Dodatkiem do nich były suszone jagody. A jadłam je same, z dżemem i innymi dodatkami typu wędlinka, nutella wedle uznania.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile to by było drożdży świeżych 😁? wszystkie potrzebne składniki mam wiec próbujemy

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ilość drożdży ale świeżych?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opakowanie 7 gramowe suchych drożdży to ok 25 gramów świeżych drożdży, łyżeczka suchych to około połowa, oczywiście płaska, takiego opakowania, lecz dla łatwości liczenia można przyjąć że to około 2/3 opakowania 7 gramowego

      Usuń
  8. Te bułeczki piekła mają babcia co za pychotka palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja się w upale męczyłam ostatnio przy piekarniku... 😅 No nic, ale jak już wiem, że na patelni też można, to spróbuję i wypróbuję przepis. Pysznych i świeżych bułeczek nigdy dość! 😄

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować ten przepis pozdrawism

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...