Daniem, które ostatnimi czasy często gości na naszym stole jest gulasz z kurczaka. Pożywne, pyszne, pełne warzyw. Można jeść z ryżem, kaszą, makaronem i ziemniakami. Za każdym razem można dodać coś nowego i tym sposobem zawsze będziemy mieli inne danie. Sprytne, prawda? ;)
Bazą przepisu był ten, znaleziony w książce "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E. Aszkiewicz i R. Chojnackiej. To danie figuruje akurat jako propozycja na styczniowy obiad. Ale uwierzcie mi, latem smakuje równie dobrze! ;)
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczak
- 200 g małych pieczarek
- mała cebula
- puszka zielonego groszku
- kilka kawałków marynowanej papryki (najlepsza domowa: [klik!])
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
2. Pod koniec smażenia dorzucamy do kurczaka drobno posiekaną cebulę i chwilę razem smażymy. Uważajmy, żeby nie przypalić cebuli!
3. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, podlewamy 50 ml wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pieczarki (jeśli są większe, wtedy kroimy je na pół), groszek odsączony z zalewy i pokrojone marynowane papryki.
5. Przyprawiamy do smaku - nie zapomnijmy o cukrze, który zrównoważy nam nieco smak koncentratu pomidorowego.
6. Dusimy całość, dopóki nie zmiękną pieczarki.
Autorka przepisu w książce radzi w tym momencie dodać 1 szklankę śmietany, ale ja tego nie robię. Smakuje nam bardziej wersja wyraźnie pomidorowa. Ja podlewam wtedy ok 3/4 szkl. wody (lub bulionu) i wychodzi nam pyszny sos pomidorowy!
7. Dodajemy śmietanę lub podlewamy wodą - w zależności, jaki wariant wybieracie :)
8. Gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut.
O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz