piątek, 10 czerwca 2016

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami

Ostatnio na specjalne życzenie P. upiekłam chleb z suszonymi pomidorami. Z podanych składników możecie upiec duży bochenek, albo dwa mniejsze. Ja używam małych foremek-rynienek do pieczenia i wychodzą mi dwa małe bochenki.



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy - używam oleju z suszonych pomidorów, dodaje on dodatkowego aromatu!
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży


Składniki:

1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże, sól i cukier. Mieszamy.

2. W mące robimy wgłębienie i wlewamy tam ciepłą wodę. Mieszamy i dodajemy oliwę.

3. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ja odstawiam zazwyczaj na 1,5 h. Przykrywamy ściereczką.

4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta, kładziemy kawałki suszonych pomidorów, a ciasto rolujemy i układamy do formy, wcześniej posmarowanej olejem. Rolujcie ciasto dość ścisło, moje było zwinięte za luźno i niektóre pomidory później wypadały :D

5. W formie odstawiamy ponownie do wyrośnięcia - ok 40 minut.

6. Pieczemy ok. 30-35 minut w 190 stopniach. Do chwili, gdy skórka się zrumieni. Pamiętaj, by wcześniej dobrze rozgrzać piekarnik!!

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. na pewno spróbuję tego przepisu, bo uwielbiam pomidory suszone a sposób wykonania wydaje się prosty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...