środa, 8 czerwca 2016

Szybka i prosta zupa krem z cukinii

Kiedy za oknem upał, w kuchni stać się nie chce. Wybieram więc ostatnio dania, które robią się same, a moją rolą jest jedynie przemieszanie czasem lub użycie blendera. Na więcej mnie w ciepłe dni po prostu nie stać. Bywam leniwcem i nic na to nie poradzę :D Dzięki temu jednak powstaje wiele dań, które robi się błyskawicznie i przy minimalnym nakładzie pracy, a smakują wybornie!

Ten tydzień powitałam zupą z cukinii. Pyszna, lekka, na lato idealna!


Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie (ok. 0,5 kg w sumie)
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 2 szklanki bulionu (ale zwykła woda też może być!)
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra - wyjątkowo podbija smak cukinii!
  • dodatki: grzanki, śmietanka, żółty ser - do wyboru


Wykonanie:

1. Cukinie myjemy i kroimy. Ja zazwyczaj kroję w grube półkola.

2. Cebule również kroimy na duże kawałki, ziemniaka również, a czosnek obieramy.

3. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem tak, by warzywa były przykryte.

4. Gotujemy ok. 20 minut - w zależności od grubości kawałków warzyw. Jeśli potrzeba, dolewamy w trakcie gotowania nieco wody.

5. Gdy warzywa są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Uważajcie, bo łatwo się poparzyć!!!

6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.

7. Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy ze smakiem. Spróbujcie z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry! Nie pożałujecie :)

Bez dodatków wychodzi nam dietetyczna zupa, która jest mega smakowita!

Smacznego,
O.

Zapraszam na FB

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...