Kiedy za oknem upał, w kuchni stać się nie chce. Wybieram więc ostatnio dania, które robią się same, a moją rolą jest jedynie przemieszanie czasem lub użycie blendera. Na więcej mnie w ciepłe dni po prostu nie stać. Bywam leniwcem i nic na to nie poradzę :D Dzięki temu jednak powstaje wiele dań, które robi się błyskawicznie i przy minimalnym nakładzie pracy, a smakują wybornie!
Ten tydzień powitałam zupą z cukinii. Pyszna, lekka, na lato idealna!
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie (ok. 0,5 kg w sumie)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- 2 szklanki bulionu (ale zwykła woda też może być!)
- sól, pieprz
- świeża kolendra - wyjątkowo podbija smak cukinii!
- dodatki: grzanki, śmietanka, żółty ser - do wyboru
Wykonanie:
1. Cukinie myjemy i kroimy. Ja zazwyczaj kroję w grube półkola.
2. Cebule również kroimy na duże kawałki, ziemniaka również, a czosnek obieramy.
3. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem tak, by warzywa były przykryte.
4. Gotujemy ok. 20 minut - w zależności od grubości kawałków warzyw. Jeśli potrzeba, dolewamy w trakcie gotowania nieco wody.
5. Gdy warzywa są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Uważajcie, bo łatwo się poparzyć!!!
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami i zajadamy ze smakiem. Spróbujcie z dodatkiem posiekanej świeżej kolendry! Nie pożałujecie :)
Bez dodatków wychodzi nam dietetyczna zupa, która jest mega smakowita!
Smacznego,
O.
Zapraszam na FB
Prosto i pysznie, czyli zupa idealna :-)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła! :)
Usuń