Przepis dostałam w weekend od Mamy. Na zdjęciu niżej będziecie mogli zobaczyć, jak u nas w rodzinie spisujemy przepisy do natychmiastowego wypróbowania. Mama skosztowała ciasta u mojej kuzynki Marty i tak jej posmakowało, że od razu, na szybko, spisała przepis.
Ciasto wyszło pyszne, choć zjadłam tylko kawałek. Chłopaki, sztuk dwie, przysiedli wczoraj i zjedli prawie całą blachę ciasta. Po takiej recenzji nie możecie go nie upiec, Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5 szkl. cukru trzcinowego)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dużych jabłek
p.s. przepis na polewę gratis! :D
Wykonanie:
1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
2. W misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
3. Dodajemy cynamon, przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do ciasta dodajemy jabłka.
5. Ciasto wylewamy do blaszki (tradycyjna prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach.
7. Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Smacznego,
O.
Nie wygląda jak ciasto u początkującej Pani Domu:)
OdpowiedzUsuńNie wygląda jak ciasto u początkującej Pani Domu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy to ciasto :) polecam dodać jeszcze sporo siekanych orzechów, będzie jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie do natychmiastowego wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione
OdpowiedzUsuńA jaki wymiar blaszki ?
OdpowiedzUsuńRobiłam, wyszło przegenialne ciasto! Polecam!
OdpowiedzUsuń