Pewnego dnia w domu pachniało Hawajami... No dobra, ściemniam. Nie wiem przecież, jak pachną Hawaje, bo nigdy tam nie byłam. U nas pachniało raczej pizzą hawajską - czyli mięsem i ananasem. No i dodatkowo kokosem... Bałam się, że obiad wyjdzie za słodki, ale wyszedł przepyszny (cóż za skromność!)!
KURCZAK
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ok. 4 łyżek mąki (u mnie kukurydziana, ale pszenna też jest ok)
- 2-3 jajka
- sól, czarny pieprz, pieprzem cayenne
RYŻ
- ryż (u mnie czerwony - polecam wypróbować, bo jest pyszny!)
- 5-6 krążków ananasa (u mnie z puszki)
- sól
- czerwona cebula
- kilka listków świeżej kolendry
- 1/4 szkl. soku z ananasa w puszce
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
KURCZAK
1. Filet z kurczaka kroimy w małe i cienkie (ok. 0,5 cm) kotlety.
2. Każdy kotlet oprószamy solą i pieprzem (czarnym i cayenne).
3. Przygotowujemy trzy talerzyki: z mąką, roztrzepanymi jajkami i wiórkami kokosowymi.
4. Przyprawione kotleciki maczamy po kolei w każdym talerzyku, zaczynając od mąki, poprzez jajka, na wiórkach kończąc.
5. Tak opanierowane kotlety możemy usmażyć (jak tradycyjne schabowe) albo upiec. U nas wersja pieczona - kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
RYŻ
1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu :)
2. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną.cebulę.
3. Dodajemy do niej ugotowany ryż i ananasa - pokrojonego w mniejsze kawałki. Podsmażamy 2 minutki.
4. Solimy i dolewamy sok z ananasa. Dokładnie miszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy kolendrą.
Smacznego,
O.
Muszę wypróbować !
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, bo niecodziennie dodatki dodają niezwykłego smaku zwykłemu daniu :)
Usuń