piątek, 13 listopada 2015

Kurczak w wiórkach kokosowych i ryż z ananasem. Słowem, egzotycznie.

Pewnego dnia w domu pachniało Hawajami... No dobra, ściemniam. Nie wiem przecież, jak pachną Hawaje, bo nigdy tam nie byłam. U nas pachniało raczej pizzą hawajską - czyli mięsem i ananasem. No i dodatkowo kokosem... Bałam się, że obiad wyjdzie za słodki, ale wyszedł przepyszny (cóż za skromność!)!

Składniki:

KURCZAK

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ok. 4 łyżek mąki (u mnie kukurydziana, ale pszenna też jest ok)
  • 2-3 jajka
  • sól, czarny pieprz, pieprzem cayenne

RYŻ

  • ryż (u mnie czerwony - polecam wypróbować, bo jest pyszny!)
  • 5-6 krążków ananasa (u mnie z puszki)
  • sól
  • czerwona cebula
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1/4 szkl. soku z ananasa w puszce
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:

KURCZAK

1. Filet z kurczaka kroimy w małe i cienkie (ok. 0,5 cm) kotlety.
2. Każdy kotlet oprószamy solą i pieprzem (czarnym i cayenne).
3. Przygotowujemy trzy talerzyki: z mąką, roztrzepanymi jajkami i wiórkami kokosowymi.
4. Przyprawione kotleciki maczamy po kolei w każdym talerzyku, zaczynając od mąki, poprzez jajka, na wiórkach kończąc.
5. Tak opanierowane kotlety możemy usmażyć (jak tradycyjne schabowe) albo upiec. U nas wersja pieczona - kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach.

RYŻ

1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu :)
2. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną.cebulę.
3. Dodajemy do niej ugotowany ryż i ananasa - pokrojonego w mniejsze kawałki. Podsmażamy 2 minutki.
4. Solimy i dolewamy sok z ananasa. Dokładnie miszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy kolendrą.


Smacznego,
O.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam, bo niecodziennie dodatki dodają niezwykłego smaku zwykłemu daniu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...