poniedziałek, 5 października 2015

Racuchy drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami.

Jabłka wszędzie! Jesień to czas najsmaczniejszych jabłek, dlatego korzystajmy, ile wlezie :P Ostatnio przygotowałam drożdżowe racuchy z jabłkami (tak, były również w środku) z dodatkiem karmelizowanych jabłek - dla słodkości :D


Idealne na rozpustne weekendowe śniadanie. A jak zrobicie za dużo i kilka ich zostanie (w co jednak szczerze wątpię, to następnego dnia smakują równie dobrze - wystarczy je podgrzać np. w piekarniku) albo zajadać na zimno.


Składniki:

[porcja na 3-4 osoby]

Racuchy

  • 500 g mąki
  • 350 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 jabłka
  • olej do smażenia

Karmelizowane jabłka

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu


Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajka, a następnie zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy łyżką.

3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Najlepiej, jak będzie rosło około godzinki.

W tym czasie przygotowujemy karmel :)

4. Cukier, masło i cynamon wkładamy do garnka (lub na patelnię). Wszystko musi się nam rozpuścić (trwa to około 3 minut), tworząc jednorodną płynną masę. Wtedy dodajemy pokrojone na kawałki jabłka i dokładnie mieszamy. Przesmażamy jabłka w karmelu 2-3 minutki. Studzimy nieco, bo gorąca masa jest w stanie nam unieruchomić język na długi czas - niestety, wiem to z własnego doświadczenia :P Uczcie się więc lepiej na moich błędach!

5. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.

6.  Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcjami ciasto do smażenia. Smażymy z obu stron na złocisty kolor na niewielkim ogniu (aby nie spaliły się na zewnątrz, a w środku zostały surowe).

7. Gotowe racuchy polewamy jabłkami w karmelu i zajadamy!


Smacznego,
O.


Zapraszam na FB

2 komentarze:

  1. hmmm... wyglądają jak mojej babci, będę musiała przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm to musi być pyszne! ostatnio robiłam racuchy ale się nie udały.. to była wersja z proszkiem do pieczenia, a przypominały twardością nieco grubsze naleśniki
    taka ze mnie ch.. pani domu ;-) przy najbliższek okazzji wypróbuję twój przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...