sobota, 10 października 2015

Onion rings, czyli krążki cebulowe - z piwem na dodatek :)

Jutro ważny mecz reprezentacji Polski. Tak mówi P. Zazwyczaj na ważne mecze staram się przygotowywać jakąś przekąskę. Niezdrową, tłustą, fastfoodową i idealną do piwa. Wybór padł na krążki cebulowe, ale musieliśmy je dziś przetestować, by w razie "nieprzypadnięcia-do-gustu" przygotować na jutrzejszy wieczór coś innego. Na szczęście pomysł okazał się trafiony, P. szczęśliwy i meczu jeszcze bardziej doczekać się nie może. Przyznać muszę, że danie to jest idealne jako meczowa (lub filmowa) przekąska. Przecież nie każdego dnia zajadamy takie rzezy, prawda? ;) Przygotowując je pobrudzimy kilka miseczek, ale nie wydamy za to na nie majątku. Składniki potrzebne do zrobienia krążków zawsze mamy w domu, więc kosztów nie ponosimy żadnych :) A jeśli chcemy zrobić wersję piwną, to przy okazji meczu i tak będzie w domu, więc odlejemy tylko około pół szklaneczki :P



Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, słodka papryka, pieprz cayenne
  • piwo
  • mąka pszenna
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 4 milimetrów. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze krążki.
2. Przygotowujemy 3 miseczki: do pierwszej wkładamy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz przyprawy - dokładnie mieszamy; w drugiej mieszamy piwo (lub wodę mineralną albo mleko) z mąką - powinniśmy uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki - nie podam Wam tu dokładnych proporcji, bo w razie potrzeby dosypujemy mąkę lub dolewamy płynu; do trzeciej miseczki dajemy bułkę tartą.
3. W rondelku (lub na głębokiej patelni) rozgrzewamy olej, którego powinno być minimum 2-3 cm (krążki najlepiej smakują z głębokiego tłuszczu!).
4. Każdy cebulowy krążek obtaczamy w mące z przyprawami, następnie w cieście piwnym, a na końcu w bułce tartej. 
5. Tak opanierowany krążek wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
6. Podajemy z keczupem lub ulubionym dipem.


UWAGI!!!

* Po zanurzeniu krążka w cieście, osączmy go z nadmiaru ciasta - najlepiej na kratce z piekarnika. Pamiętajcie jednak, by pod kratkę podłożyć papier, bo inaczej zrobi nam się na blacie kleista papka, którą trudno umyć - wiem, co mówię, bo dziś babrałam się z ciastem na blacie długi czas :P

* Gotowe krążki osączmy na papierowym ręczniku. Sporo tłuszczu z nich w ten sposób "ucieknie" :)

Smacznego,
Wasza O.

Zapraszam na FB

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...