Najlepsza! Ostatnio zajadamy się nią co drugi dzień i jeszcze się nam nie znudziło :D Minimum składników, maksimum smaku. A i pracy przy niej niewiele. Gdy za oknem już zimno, wtedy lubię zajadać zupy nie tylko na obiad, a i na kolację, a czasem też na śniadanie (gdy muszę wyjść w deszczowy dzień, wtedy gorąca zupa jest najlepsza!).
Składniki:
- dynia (zazwyczaj biorę połowę ok. 4-5 kg dyni)
- 1 papryczka chilli
- 1-2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- woda
- świeży tymianek
- sól
- pieprz czarny
- 2-3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany w garnku olej.
2. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę. Podsmażamy wszystko 2-3 minutki.
3. Dynię obieramy i kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm) - gdy są takie małe, wtedy zupa szybciej się ugotuje. Ziemniaki również kroimy w kostkę.
4. Do garnka dorzucamy dynię oraz ziemniaki. Smażymy całość 3-4 minuty i dokładamy pęczek tymianku.
5. Podsmażone warzywa zalewamy wodą - około 3 cm powyżej poziomu warzyw.
6. Całość gotujemy ok 18-20 minut.
7. Wyciągamy tymianek, a całość blendujemy na gładką masę.
8. Doprawiamy do smaku.
9. Zajadamy z ulubionymi dodatkami - tostami, kaszą, wędzonym łososiem, śmietaną - co wybieracie? Ja najczęściej zajadam z kiełkami - żeby choć trochę było zdrowo :P
UWAGA!!!
Zazwyczaj wszystko mija dość szybko (godzinka lub dwie), ale jeśli ktoś ma naprawdę wrażliwe oczy, to uważajcie, proszę! :) A jeśli już się przydarzy wypadek, to dobrze mieć w domu kilka ampułek roztworu soli fizjologicznej i nią przepłukiwać oko. Działa nieźle i podrażnienie szybko mija, nie pozostawiając dyskomfortu w oku :)
Smacznego,
O.
p.s. przepis dołączam do akcji:
Uwielbiam ta zupe i jem ja kilka razy w tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja :D Pozdrawiam ciepło!
UsuńUwielbiam ta zupe i jem ja kilka razy w tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna...takie lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com