środa, 4 czerwca 2014

Panierowane boczniaki.

Nadchodzi taki czas, że trzeba zrobić porządki na kompie. U mnie to istna masakra! Tyle folderów, tyle zdjęć... Wszystko gdzieś pochowane! Odgrzebuję więc sporo starych przepisów :D Każdy wart uwagi, każdy pyszny!

Na pierwszy ogień idą boczniaki! Nie wiem, dlaczego w tym roku dopiero zadebiutowały w naszej kuchni! Są pyszne :D A panierowanymi można oszukać każdego mięsożercę - wyglądają jak schabowe! ;) 

Składniki:
  • 5-6 sporych kapeluszy boczniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:

1. Na jednym talerzyku rozmącamy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, a do trzeciego - bułkę tartą.
2. Każdy kapelusz oprószamy lekko solą i pieprzem.
3. Grzyby najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
4. Wkładamy boczniaki na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron.
5. Zajadamy z ziemniaczkami i sałatą :)

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, a ja z przyjemnością zerkam co u Ciebie i ze zdziwieniem, ale i ciekawością czytam przepis z boczniakiem. Ze zdziwieniem, bo u Was tyle grzybów, zagłębie największe w Polsce, a Ty serwujesz boczniaki, a z ciekawością, bo nie wiedzieć czemu omijam je z daleka w sklepie, a przecież są warte uwagi, pysznie podałaś.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...