Nazywa się to konfiturą, ale po prawdzie ni to konfitura, ni dżem. Ale przepis ten skradł moje serce kilka lat temu i od tej pory z truskawek robię najwięcej tej właśnie kawowej fantazji! Wiecie, że kawę wielbię, a jej posmak w truskawkach sprawia obłędne wrażenie!
Przepis bazowy pochodzi z książki "Dżemy, marmolady, galaretki" H. Gerlacha, Tak swoją drogą to chyba napiszę recenzję tej książki, bo jest to najlepsza książka o przetworach, jaka kiedykolwiek wpadła w moje ręce!
Składniki:
- 1,5 kg truskawek
- sok z 2 cytryn
- 5 łyżek ziaren kawy
- 500 g cukru żelującego 3:1 lub 500 g cukru i 1 opakowanie żelfixu 2:1(w tym roku robiłam w ten drugi sposób!)
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek miksujemy z sokiem z cytryny. Drugą połowę truskawek kroimy w kostkę - nie musi być bardzo drobna. W tym roku jednak zmiksowałam całość :) Też można!
2. Kawę wkładamy do filtrów(takich do starodawnych ekspresów do kawy) i szczelnie zamykamy - zszywamy zszywaczem lub nitką!
3. W dużym garnku należy wymieszać mus truskawkowy, pokrojone truskawki i cukier z cukrem żelujący. Włożyć do tego filtry z kawą. Całość pozostawiamy na minimum 3 godziny. U mnie stało całą noc i aromat kawy jest mocniejszy!
4. Po przerwie mieszamy całość, zagotowujemy konfiturę na dużym ogniu, tak by wrzała intensywnie. Gotujemy około 4 minut ciągle mieszając.
5. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć filtry z kawą. Gorącą konfiturą napełniać słoiki i szybko zamknąć.
Łapcie truskawki, póki jeszcze są! :)
Smacznego,
O.
Przypominam o KONKURSIE!
I zapraszam na fb Pączątkującej Pani Domu
Zaintrygowało mnie to połączenie smakowe! Chyba najpierw przegryzę kawę truskawką, żeby sprawdzić czy mi podejdzie! :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, nie wpadłabym na to żeby truskawki połączyć z kawą
OdpowiedzUsuńja robię bez kawy i bez żelów... mam nadzieję,że przetrwają zimę :)
OdpowiedzUsuńz kawą musi smakować obłędnie :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń