czwartek, 26 czerwca 2014

Pieczony kompot z malin i rabarbaru.

Bo kto powiedział, że kompot można tylko gotować? Ano, nikt! To sobie upiekłam :D Pomysł zaczerpnięty z książki H. Gerlacha "Dżemy, marmolady, galaretki". Kompot, który "robi" za deser! Pełnowartościowy, słodki deser!


Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g malin(mogą być mrożone)
  • 150 g cukru
  • laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 5 łyżek wody


Wykonanie:

1. Rabarbar obieramy z grubszych włókien i kroimy na 3-4 cm kawałki.
2. Cukier zagotowujemy z wodą - powstanie gęsty syrop.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
4. W blaszce układamy rabarbar, maliny oraz cynamon.
5. Owoce zalewamy syropem.
6. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut.



Kompot można pić, jeść, podać z lodami lub ciastkiem :D Smakuje na ciepło i na zimno! Możemy zamknąć do w słoiczek, zawekować i jesienią cieszyć się jego smakiem! U nas niestety żaden słoiczek do jesieni nie dotrwał :D

Smacznego,
O.

Zapraszam również na Początkująca Pani Domu na Facebook'u :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...