wtorek, 17 stycznia 2012

Dziurawy chleb majonezowy.

Chleb majonezowy brzmiał smacznie. Tłusto, ale smacznie. Plus aromat koperku. Całość brzmiała znakomicie. Wrzuciłam więc składniki do mojej magicznej maszyny do pieczenia chleba i....



Składniki:

  • mleko 240 ml
  • jajko 1 sztuka
  • mąka pszenna 480 g
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • majonez 3 kopiaste łyżki
  • koperek
  • suche drożdże 1 paczka


Pieczony przy użyciu programu WEISSBROT (3h50min).

Urósł pięknie. Aż nadto...


Pierwszy raz ciasto przykleiło mi się do wieczka. A w porównaniu z poprzednimi wypiekami mąki, drożdży i mleka było w sumie tyle samo. Tu tylko dodatki inne... Czemu tak wyrosło, nie mam pojęcia!

Po wyjęciu wyglądał pięknie, ale "górka" trochę opadła. Przekroiłam go po ostygnięciu, by zobaczyć jak wygląda. A tam... dziurawa niespodzianka :)





Podsumowując, chleb tłusty(o ile o chlebie można tak powiedzieć, ale smaku ani zapachu majonezu nie ma. Czuć za to pięknie koperek!!

Gdyby nie dziura-niespodzianka, było by ładnie. Chleb prezentował się dostojnie, idealnie nadawał się do kanapki z pomidorem :) Sera ani wędliny bym na niego nie kładła - za dużo by było. 



P.s. śniegu żądam!!! U nas tylko deszcz. 

Olga

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...