wtorek, 10 stycznia 2012

Chleb jajeczny.

Nowy rok, nowe pomysły, eksperymenty... Szukałam przepisów na nowe chlebki. W necie jest ich tak dużo, że nie mogłam się zdecydować, który wziąć na warsztat. Dodatkowo w głowie mieszają mi książki o pieczeniu chleba, których stos zalega na półce. Wyszłam jednak z założenia, że im prościej, tym lepiej.

CHLEB JAJECZNY


  • 2 jajka + mleko(tyle, by dopełnić jajka w miarce do 180ml)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • paczka suchych drożdży





Wyszedł bardzo żółciutki - zasługa prawdziwych "wsich" jaj. Z tej ilości mąki bochenek odbiega wielkością od poprzednio pieczonych przeze mnie. Wyrósł jednak ładnie, smakował nawet nieźle, ale... jak dla mnie zbyt suchy. Mężowi zaś do kanapek wydał się idealny. Nie kruszył się jak zwykły pszenny, ale struktura ciasta jest podobna. Ja fanką nie zostałam, ale mężowi piec go będę :)

O.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...