Chleb majonezowy brzmiał smacznie. Tłusto, ale smacznie. Plus aromat koperku. Całość brzmiała znakomicie. Wrzuciłam więc składniki do mojej magicznej maszyny do pieczenia chleba i....
Składniki:
- mleko 240 ml
- jajko 1 sztuka
- mąka pszenna 480 g
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- majonez 3 kopiaste łyżki
- koperek
- suche drożdże 1 paczka
Pieczony przy użyciu programu WEISSBROT (3h50min).
Urósł pięknie. Aż nadto...
Pierwszy raz ciasto przykleiło mi się do wieczka. A w porównaniu z poprzednimi wypiekami mąki, drożdży i mleka było w sumie tyle samo. Tu tylko dodatki inne... Czemu tak wyrosło, nie mam pojęcia!
Po wyjęciu wyglądał pięknie, ale "górka" trochę opadła. Przekroiłam go po ostygnięciu, by zobaczyć jak wygląda. A tam... dziurawa niespodzianka :)
Podsumowując, chleb tłusty(o ile o chlebie można tak powiedzieć, ale smaku ani zapachu majonezu nie ma. Czuć za to pięknie koperek!!
Gdyby nie dziura-niespodzianka, było by ładnie. Chleb prezentował się dostojnie, idealnie nadawał się do kanapki z pomidorem :) Sera ani wędliny bym na niego nie kładła - za dużo by było.
P.s. śniegu żądam!!! U nas tylko deszcz.
Olga
Przynajmniej jest oryginalny:-)
OdpowiedzUsuńtak, jedyny w swoim rodzaju :D
OdpowiedzUsuń