poniedziałek, 2 stycznia 2012

Chleb pszenno-żytnio-noworoczny

Nowy Rok witamy zdrowszą wersją "codziennego" chleba. Dodając mąki żytniej nasz chleb zyskuje na wartości odżywczej, a także na smaku. Mój uwielbiający tradycyjny chleb mąż zachwycił się mieszanką pszenno-żytnią. Najsmaczniejsza jest kromka świeżego chleba z prawdziwym masłem(nikt nie obiecywał, że będzie "samo zdrowie") ;)


Wiem, że Nowy Rok sprzyja postanowieniom. Ja postanowiłam piec jeszcze więcej chleba :) Do tego postanowienia powinnam dodać też jakieś bieganie albo rower, żeby wyrównać bilans kalorii, ale... Drugie postanowienie, znając siebie, szybko złamię ;)




Chleb pszenno-żytni









  • 350 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna 315 g
  • mąka żytnia 300 g
  • 1 op. suchych drożdży






Korzystając z okazji składam wszystkim domowym kuchareczkom i kucharzom wszelkiej smaczności w 2012 roku!!!!

Olga

p.s. a i postanawiam nauczyć się robić lepsze zdjęcia :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...