poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Smażona mozzarella z salsą pomidorową.

Dziś kolejne danie z serii łatwych, szybkich w przygotowaniu, efektownych i smacznych :) Nie będę się rozpisywać, niech danie mówi samo za siebie.


Składniki:
  • ok. 300 g małych kulek mozzarelli (u nas były to dwa opakowania)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 3 pomidory - tu żółte i czerwone :)
  • 1/2 cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa


Wykonanie:

1. Pomidory kroimy w drobną kostkę (nasiona wyrzucamy, żeby salsa nie była zbyt ciapajowata - istnieje takie słowo?), dodajemy posiekaną cebulę oraz szczypior. doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

2. Kulki mozzarelli panierujemy - najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Aby ser nie wyciekł nam w trakcie smażenie panierujemy kulki dwa razy - omijając etap mąki. Podsumowując, panierujemy w takiej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, znów jajko i znów bułka tarta. 

UWAGA!!!

Pierwszy raz zrobiłam z pojedynczą panierką i prawie wszystkie kulki wyciekły - podałam Mężowi panierkę w kształcie kulek :P Bo nadzienia to one już nie miały - zostało na patelni! Przy podwójnej ucierpiały tylko 3 sztuki :D

3. Kulki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

4. Usmażony ser odsączamy z nadmiary tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z przygotowaną wcześniej salsą i zajadamy ze smakiem :)



Smacznego,
O.

Początkująca Pani Domu na FB

Zapraszam!

5 komentarzy:

  1. Człowiek uczy się przez całe życie :D.
    Wyglądają apetycznie. Mozzarellą zajadam się najczęściej na kolację. Któregoś razu spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne te kuleczki, z serów mozarella nie jest moim ulubionym wyborem, ale to atrakcyjna forma podania - wydaje się być idealna na imprezkową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm! Ależ to pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne :) robiłam dzisiaj. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...