W zeszłym roku pierwszy raz jadłam kukurydzę, która nie była z puszki :D Ugotowana z odrobiną masła i soli okazała się przepyszna! Kolejny raz potwierdza się teza, że w prostocie siła! Kupiłam kukurydzę ponownie i w tym roku. Miała być gotowana na kolację, ale ciągle było co innego i pomyślałam, że muszę zużyć ją do czego innego. Tak powstała pyszna zupa :)
- 2 kolby kukurydzy (lub 1 duża puszka po sezonie - ok. 300 g)
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- woda - bulion będzie oczywiście lepszy, ale jak się nie ma itd. :P
- śmietana 18% - opcjonalnie
Wykonanie:
1. Ziarna kukurydzy oddzielamy od kolby. Najwygodniej jest przełamać kolbę na pół, każdą połówkę postawić na desce i ziarna obkroić, kierując nożem od góry ku dołowi. Jeśli korzystamy z puszki, kukurydzę odsączamy.
2. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy ok. 3 minut.
3. Dodajemy drobno posiekany czosnek.
4. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ok. 3-4 minut.
5. Na koniec dodajemy kukurydzę i smażymy wszystko, często mieszając, około 2-3 minut.
6. Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy je wodą ok. 2 cm ponad warzywa.
7. Do garnka dodajemy pęczek oregano (jeśli używamy suszonego, to dodajemy je później) i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut - do czasu, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
8. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągamy pęczek oregano, odstawiamy garnek z kuchenki i ostrożnie miksujemy zupę.
9. Doprawiamy do smaku.
10. Możemy podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu naturalnego. Mi jednak najbardziej smakuje bez dodatków :)
Smacznego,
O.
p.s.
Pysznosci! Zupy lubię tylko w takim wydaniu, więc dołączam do swojego menu :)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu ją przyrządzić! :)
OdpowiedzUsuń