piątek, 21 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa w sosie jogurtowym.

Fasolka szparagowa jako obiadowy dodatek kojarzy mi się wyłącznie z bułką tartą. Jakoś nigdy w innej formie nie gościła u mnie na talerzu. W kolekcji starych przepisów (o tym chyba zrobię osobny wpis, bo czasami pytacie, skąd biorę pomysły, przepisy i inspiracje!) znalazłam pomysł na fasolkę w śmietanie. Zawartość lodówki zweryfikowała oryginalny przepis i powstało danie odległe od oryginału ;)

Przygotowanie tej fasolki nie zajmie Wam więcej czasu niż przygotowanie wersji z bułką tartą.


Co potrzebujemy?
  • ok. 0,5 kg fasolki szparagowej (zimą mrożona też będzie super!)
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie bazylia, ale dajcie to, co lubicie - koperek, szczypior, natkę pietruszki itp.)
  • 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18 % 
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do gorącej, lekko osolonej wody, na kilka minut (ok. 4-5 min), by fasolka nie była zbyt miękka, ani rozgotowana.
2. Po ugotowaniu fasolkę odsączamy.
3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy drobno posiekany czosnek - podsmażamy razem krótko, by czosnek nam się nie spalił.
4. Jogurt mieszamy z mąką i dodajemy do cebuli z czosnkiem.
5. Do sosu dodajemy fasolkę, doprawiamy do smaku i dusimy w sosie ok. 5 minut.
6. Pod koniec dosypujemy posiekaną zieleninę, dokładnie mieszamy i możemy podawać fasolkę.


Podajemy z ziemniakami i kotlecikiem :D Tak tradycyjnie! Sos z fasolki świetnie smakuje z młodymi ziemniakami!


A Wy w jakiej formie podajecie fasolkę do obiadu? Chętnie przyjmę nowe pomysły!!!

Smacznego,
O.

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ten pomysł! Też jadam z bułką tartą najczęściej lub solo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...