poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pyszne ciasto do kawy.

Nie, nie ja wymyśliłam nazwę :D Tak w oryginale nazywa się to ciasto. Przepis Wam zostawiam, choć wyjątkowo to nie ja jestem autorką wypieku. Ania w zeszłym tygodniu odwiedziła mnie z tym ciachem. Pokazałam Wam na fb i prosiliście o przepis. Za zgodą autorki przedstawię go Wam! No i najważniejsze - przepis pochodzi od kanadyjskiej, doświadczonej gospodyni domowej :D Ciacho jest pyszne! Na ciepło smakuje wybornie. Na tyle, że ciepłego ciasta zjedliśmy ponad połowę! Do kawy rzeczywiście pasuje idealnie! Musicie  wypróbować!

Aniu! Dziękuję za ciacho i za przepis!!! :*


Składniki:

Kruszonko-posypka:
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1/4 szkl. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
  • ok. 100 g masła lub margaryny
  • 3/4 szkl. brązowego cukru (w oryginale jest pełna szklanka, ale Ania praktykowała i wtedy jest zbyt słodkie!)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. śmietana 12% (18% też się nada)

Wykonanie:

1. Składniki na posypkę mieszamy razem.
2. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem.
3. Dodajemy jajka i ucieramy na gładką masę.
4. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę i śmietanę - wszystko dokładnie mieszamy. 
5. 2/3 ciasta wylewamy do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem).
6. Na tę część ciasta wysypujemy 2/3 posypki i delikatnie staramy się wmieszać ją w wierzchnią warstwę ciasta.
7. Wykładamy pozostałą część ciasta i na wierzch wysypujemy posypkę.
8. Pieczemy ok 45-50 minut w małej tortownicy. Jeśli użyjecie średniej tortownicy, wtedy ciasto nie będzie tak wysokie, ale jego czas pieczenia może skrócić się nawet do 35 minut.

Parzymy dzbanek kawy i zajadamy ciacho ze smakiem!

Smacznego,
O.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...