Nie, nie ja wymyśliłam nazwę :D Tak w oryginale nazywa się to ciasto. Przepis Wam zostawiam, choć wyjątkowo to nie ja jestem autorką wypieku. Ania w zeszłym tygodniu odwiedziła mnie z tym ciachem. Pokazałam Wam na fb i prosiliście o przepis. Za zgodą autorki przedstawię go Wam! No i najważniejsze - przepis pochodzi od kanadyjskiej, doświadczonej gospodyni domowej :D Ciacho jest pyszne! Na ciepło smakuje wybornie. Na tyle, że ciepłego ciasta zjedliśmy ponad połowę! Do kawy rzeczywiście pasuje idealnie! Musicie wypróbować!
Aniu! Dziękuję za ciacho i za przepis!!! :*
Składniki:
Kruszonko-posypka:
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1/4 szkl. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
- ok. 100 g masła lub margaryny
- 3/4 szkl. brązowego cukru (w oryginale jest pełna szklanka, ale Ania praktykowała i wtedy jest zbyt słodkie!)
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. śmietana 12% (18% też się nada)
Wykonanie:
1. Składniki na posypkę mieszamy razem.
2. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem.
3. Dodajemy jajka i ucieramy na gładką masę.
4. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę i śmietanę - wszystko dokładnie mieszamy.
5. 2/3 ciasta wylewamy do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem).
6. Na tę część ciasta wysypujemy 2/3 posypki i delikatnie staramy się wmieszać ją w wierzchnią warstwę ciasta.
7. Wykładamy pozostałą część ciasta i na wierzch wysypujemy posypkę.
8. Pieczemy ok 45-50 minut w małej tortownicy. Jeśli użyjecie średniej tortownicy, wtedy ciasto nie będzie tak wysokie, ale jego czas pieczenia może skrócić się nawet do 35 minut.
Parzymy dzbanek kawy i zajadamy ciacho ze smakiem!
Smacznego,
O.
Fajny przepis, lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, na pewno spróbuję go upiec.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:) może wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń