środa, 19 marca 2014

Koreańskie ciasteczka z miodem i cynamonem.

Przygotowywałam ostatnio sporo ciasteczek. Ostatecznie nie wyszło ich za dużo, bo... ustawiłam piekarnik na zbyt dużą temperaturę(do dziś nie wiem, jak to się stało!) i chyba ze 30 sztuk zwęgliło się straszliwie! No cóż! Udały się jednak ciasteczka rodem z Korei. Przepis, jak to często bywa z tymi egzotycznymi, zaczerpnęłam z książki z serii Smaki Świata! Ciasteczka były smaczne zarówno w pełnej wersji(w syropie), jak i "na sucho".




Składniki:

CIASTKA

  • 100 g masła
  • 25 g płynnego miodu
  • 25 g brązowego cukru
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu


SYROP

  • 2 łyżki rumu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • orzechy do dekoracji



Wykonanie:

1. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy miód i cukier. 
2. Mąkę, proszek, kakao i cynamon przesiewamy do masy i zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła - ok. 5 cm średnicy. Widelcem odciskamy wzorki po bokach.
4. Ciastka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
5. Gotowe ciastka studzimy.
6. Rum mieszkamy z miodem i zanurzamy w tym syropie ciastka. Posypujemy posiekanymi orzechami i zajadamy ze smakiem :D



Smacznego!
O.


Zapraszam!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...