niedziela, 2 marca 2014

Rustykalna tarta z owocami + mała kuchenna wpadka.

Dziś ciasto, które zawojowało nasze oczy. Kubki smakowe również, ale tarta wygląda tak, że nie mogliśmy się na nią napatrzeć :P Łatwa w wykonaniu, nie wymaga zbyt wyszkanych składników, a na pewno zachwycicie nią swych domowników lub gości!

Piekłam ją dwa razy. Zdjęcie, ktore widzicie poniżej, to ta "prawidłowa", czyli z dodatkiem mąki kukurydzianej. Kiedy piekłam ją pierwszy raz(z nadzieniem z aronii i jabłek) zostałam zaskoczona przez kuriera i zaaferowana przesyłką, zapomniałam dodać mąki do owoców. Jak możecie zoabczyć na drugim zdjęciu, owoce nie wyglądają najlepiej - wyciekł z nich sok, nie stworzyły zwartej galaretkowo-kisielowej masy. Smakowało nieźle, ale nie wyglądało tak, jak powinno.

ZAPAMIĘTAJ!!! Zawsze sprawdź, czy na pewno wszystkie składniki zostały dodane do ciasta :D 

Tarta z aronią i malinami.


Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 0,5 kg owoców - u mnie aronia i maliny
  • ok. 120 g cukru - jego ilość zależy od słodkości owoców - do aronii dodałam ok. 150 g
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Tarta z aronią i jabłkiem - bez dodatku mąki kukurydzianej.

Wykonanie:

1. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło wmiesza się w mąkę.
2. Następnie dodajemy sól, śmietanę i cukier i zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 1 godzinkę.
4. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: owoce zasypujemy cukrem oraz dodajemy mąkę kukurydzianką. Wszystko dokładnie mieszamy!

UWAGA!!! Jeśli chcecie użyć mrożonych owoców, to sprawdzą się równie dobrze. Polecam je jedynie przeplukać w sitku gorącą wodą.

5. Ciasto wyciągamy w lodówki i rozwalkowujemy na okrągło :D Powinien nam wyjść placek o średnicy ok 40 - 45 cm.

UWAGA!!! Wałkujemy na papierze do pieczenia, aby latwo nam bylo przełożyć ciasto do piekarnika!

6. Na środek ciasta wykładamy nasze nadzienie, zostawiając po bokach ok. 6-8 cm ciasta. Potem te boki zawijamy do środka. Im bardziej nieregularne, tym większy urok gotowej tarty.
7. Tak przygotowane ciasto przekładamy z papierem na blachę(taką duża z piekarnika). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. 
8. Gotową tartę możemy posypać cukrem pudrem albo podać z bitą śmietaną. Wybornie smakuje również bez dodatków :)

Smacznego!
O.


Zapraszam!

2 komentarze:

  1. Mnie tez zdarzyło się w ostatnim czasie "przegapić" jeden składnik ciasta, no cóż taki urok kucharzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...