wtorek, 25 marca 2014

Brokuły w sosie orzechowym.

Wiosna w pełni, trzeba jeść więcej zieleniny. Na szczęście uwielbiamy brokuły! Często zdarza się, że zastępujemy sobie nimi ziemniaki w obiedzie. Tak! Sama w to nie wierzę, ale tak czasem bywa :D Dziś sos, który znalazłam właśnie jako sos do brokułów. Jednogłośnie stwierdziliśmy jednak, że następnym razem zrobimy go także do kurczakowej piersi. Do tak delikatnego mięsa będzie smakował naprawdę nieźle! 



Składniki:
  • brokuły (ok. 0,5 kg)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2/3 szkl. bulionu - najlepiej warzywnego(na szybko może być lekko osolona woda!)
  • szczypta brązowego cukru
  • spora szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:

1. Brokuły przyrządzamy wedle uznania - albo w wodzie pod przykryciem(ok. 5 minut, żeby były lekko chrupiące) albo gotujemy na parze(ok. 15-17 minut).
2. W garnuszku(albo na patelni z braku laku) zagotowujemy bulion, dodajemy masło orzechowe(u mnie z kawałkami orzechów) - mieszamy do uzyskania jednolitego sosiku. Doprawiamy do smaku i zajadamy na ciepło.

Smacznego,
O.

6 komentarzy:

  1. Masło orzechowe mam, brokuły w Twojej wersji prezentują się bardzo smacznie... na co czekać zatem? Muszę wypróbować ten przepis i to koniecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie szybkie a takie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos z masła orzechowego- to musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakują, bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ciekawe połączenie, myślę, że smakowałby mi taki sos do brokułów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...