piątek, 21 marca 2014

Czosnkowa zupa z pomidorami.

Wczoraj wszystko zajadaliśmy na czosnkowo! A co! Czasem trzeba :P Najpierw pojawiła się czosnkowa zupa pomidorowa. Mój P. nie jest fanem czosnku, więc obawiałam się jego reakcji. Ale co tam! Podałam :) Zajadał ze smakiem, aż zapytał: A co to właściwie jest za zupa? Pomidorowa? Odpowiedziałam, nieco zmieszana: Yyyyy, tak, yyy, pomidorowa, właśnie! :D I co? I smakowało! Tak smakowało, że nie mogliśmy się powstrzymać(oboje!) i zjedliśmy ją nawet na kolację!

Zupa jest szybka w przygotowaniu, koszt jej jest niski, a smak wyborny! Uwielbiam takie połączenia :D



Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule - u mnie akurat czerwona
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 1,2 l wody (ok. 5 szklanek)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Warzywa kroimy na paseczki, por w półksiężyce, cebulę drobno siekamy.
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa. Dusimy tak ok. 10 minut.
3. Dodajemy pomidory - dusimy kolejne 2-3 minutki.
4. Dolewamy do garnka wodę, dodajemy liść laurowy i majeranek.
5. Gotujemy do miękkości warzyw.
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
7. Czosnek przeciskamy lub drobno kroimy. Dokładamy do zupy i chwilkę podgotowujemy - minutkę albo dwie :)

Można ją zajadać z pieczywem, ale i makaron do tej zupy będzie dobrym pomysłem :) 

Smacznego,
O.



Zapraszam!

2 komentarze:

  1. My czosnek uwielbiamy, ale szalejemy tylko w weekendy - wiadomo, jak trzeba później z ludźmi rozmawiać, to aż wstyd... ;)
    Pyszna musiała być ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...