piątek, 29 listopada 2013

Smoothie z roszponką i bananem.

Odkąd mam porządny blender opijam koktajle przeróżne prawie każdego dnia. Tworzę różne mieszanki, ale szczególnie do gustu przypadła mi jedna. Zielona :D



Składniki:

  • 2-3 garści roszponki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 banan
  • 5 migdałów
  • 1 jogurt naturalny
  • szczypta pieprzu cayenne



Wykonanie:

1. Banana, migdały i roszponkę blendujemy na gładką masę.
2. Dodajemy jogurt i miód - dokładnie mieszamy,
3. Przyprawiamy pieprzem.

Dlaczego dodaję pieprz cayenne? Bo lubię, gdy po słodkim smaku dociera do mych kubków smakowych ostra nuta.

O.

niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka z kurczakiem, brokułami i pomarańczami.

Sałatka odpowiednia nie tylko na zbliżające się Święta. Jest lekka i bardzo smaczna. No i uroczo wygląda, dzięki koronie z pomarańczy. Mam coś wenę na pomarańcze ostatnio :P


Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego(jeśli ktoś woli, można oczywiście użyć wyłączeni majonezu)
  • szczypta soli
  • czarny pieprz



Wykonanie:


1. Brokuła dzielimy na male różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie - wystarczą 3-4 minutki.
2. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Pomarańcze przekrawamy na pół - jeśli chcemy uzyskać lepszy efekt, tniemy w kształt korony.
4. Miąższ pomarańczy wyciągamy delikatnie i kroimy w kostkę.
5. Filet gotujemy w wodzie, studzimy i kroimy w kostkę.
6. Składniki sałatki mieszamy, przyprawiamy, dodajemy sól i pieprz.
7. Faszerujemy nadzieniem połówki pomarańczy.

O.




sobota, 23 listopada 2013

Likier kawowy. Najlepszy na świecie!

Macie ostatnią szansę, by na Święta skosztować najlepszego likieru na świecie! Albo dać komuś w prezencie pod choinkę. A najlepiej zrobić dużo i dać w prezencie, abyście z kimś bliskim mogli się napić w swym, zapewne miłym, towarzystwie. Planuję zadbać o swoich przyjaciół, więc kilka buteleczek już odczekuje i nabiera mocy!

Najlepiej smakuje po około miesiącu,  ale na drugi dzień też już jest niezła - niestety sprawdzaliśmy :P

Składniki:

  • 500 ml wódki
  • 200 ml espresso
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

1. Parzymy mocną kawę - polecam zaparzyć ją w kafetierze. Możecie zaparzyć też tradycyjną metodą, ale wtedy kawę musimy przecedzić przez gazę.
2. Do kawy dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, dopóki cukier się nie rozpuści.
3. Odstawiamy do przestygnięcia.
4. Kawę z cukrem wlewamy do słoika(lub butelki - to zależy w czym Wam wygodniej przechowywać), dodajemy laskę wanilii i dolewamy wódkę.
5. Zamakamy i odstawiamy na ok. miesiąc - ale po kilku dniach też smakuje już nieźle :P
6. Co kilka dni mieszamy zawartością butelki.
7. Pijemy ze smakiem :D



Ślę moc ciepłych buziaków!

I dziękuje bardzo naszej kochanej Poli, która jest sprawczynią mego nowego nagłówka! Zdolniacha z Ciebie! :*

Podoba się Wam mój nowy nagłówek? :)

O.

czwartek, 7 listopada 2013

Pieczona dynia.

Za co kocham dynię? Za wszechstronność... Już o tym pisałam kilka postów wcześniej. Ostatnio króluje u nas dynia w najprostszej postaci - pieczona. Jest do doskonała baza do dalszych kuchennych wyczynów, ale sprawdza się też w pojedynkę. Jej smak zależy wyłącznie od naszej pomysłowości i przypraw, które dodamy do dyni. Obieramy ją, kroimy w kostkę i dajemy się ponieść wyobraźni i naszym smakom!


U nas króluje dynia z ostrymi dodatkami. 


DYNIA NA OSTRO

Jakie dodatki wybrać do dyni na ostro?
  • świeży czosnek
  • papryczka chilli
  • pieprz cayenne
  • gałązki tymianku
  • oliwa

To moja ulubiona mieszanka :) Zajadam jako samodzielne danie, albo jako dodatek - zamiast ziemniaków do obiadu. Do tego kurczak w marynacie z sosu sojowego i mamy obiad jak marzenie :)

DYNIA NA SŁODKO 

Rzadziej przyrządzam, ale zdarza się. Co wybieram dla uzyskania pełni słodkości dyni?
  • cynamon
  • mielony imbir
  • goździki
  • odrobina brązowego cukru
Uzyskujemy taki korzenno-świąteczny smak. Taką dynię możemy zajadać jako samodzielne danie, ale doskonale smakuje mus ze zmiksowanej pieczonej dyni. Idealnie nadaje się do naleśników lub.... muffinek.


PIECZENIE

Piekę w 180 stopniach prze ok. 30 minut. Wszystko zależy oczywiście od wielkości kostek. Im większe pokroimy, tym dłużej pieczemy. Moim kostkom. w wielkości ok. 2x2 cm, wystarcza 25- 30 minut.


Polecam dynie nie tylko za jej walory smakowe i uniwersalność. Korzystam z niej w okresie jesiennym często dlatego, że jest niedroga i małokaloryczna :) A można z niej przygotować trzydaniowy obiad - pasuje do wszystkiego.

A jakie jest Wasze ulubione danie z dyni?

Dobrego dnia,
O.

poniedziałek, 4 listopada 2013

Ciasto z jabłkami, kruszonką i żurawiną.

Już listopad, więc męczę męża, by ubrać już choinkę :D Tak, wiem, jestem jak markety, w których bożonarodzeniowe gadżety są już we wrześniu.... Nic nie poradzę, że wielbię atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Wigilijne pyszności, piękna choinka, suszone cytrusy, rodzinne opowiadanie żartów przy świątecznym stole, śnieg za oknem(od czasu do czasu!), radość najmłodszego pokolenia z prezentów.... Mogę tak wymieniać w nieskończoność :) P. jednak hamuje me świąteczne zapędy i choinka przynajmniej do grudnia nie ujrzy światła dziennego. Chcąc  poczuć smak świąt, upiekłam ciasto, które idealnie smakuje Bożym Narodzeniem i w ogóle zimą :)



Składniki:

Porcja na 28 cm"keksówkę"

CIASTO

  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

FARSZ JABŁKOWY

  • 3-4 jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru

KRUSZONKA

  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 2-3 łyżki żurawiny

UWAGA!!! Najlepiej użyć świeżej żurawiny, ale może być i suszona - trzeba tylko uważać, żeby się nie przypaliła - jak u mnie za pierwszym razem :)

Wykonanie:

CIASTO

1. Masło(powinno mieć temp. pokojową) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy jajko i dalej ucieramy mikserem.
3. Następnie dolewamy mleko.
4. Na koniec dodajemy mąkę(wcześniej przesianą) i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.



FARSZ JABŁKOWY

1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka.
2. Jabłka zalewamy wodą tak, by je przykryła. Gotujemy do miękkości - około kilku minut.
3. Odlewamy wodę, do jabłek dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Studzimy.




KRUSZONKA

1. Masło rozpuszczamy na patelni.
2. Do masła dodajemy płatki i cukier.
3. Mieszamy i podsmażamy ok. 4 minut.
4. Na koniec dodajemy żurawinę.



CAŁOŚĆ:

1. Keksówkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy nań ciasto.
2. Na ciasto kładziemy ostudzone jabłka.
3. Jabłka posypujemy przygotowaną kruszonką.
4. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.



Pachnie Świętami, gwarantuję :)
Smacznego!
O.

niedziela, 3 listopada 2013

"Ślimak" ze szpinakiem i trzema serami.

Deszczowo, pochmurnie i smutasowo za oknem. Nie lubię stanów przejściowych... Lubię słonko w upalny dzień, albo śnieg skrzypiący pod nogami w mroźny dzień. Żadnych stanów pośrednich... Wracając do aury za oknem! Co pomaga poprawić humor? Dobre jedzenie, wiadomo :) A co może być lepszego niż szpinak? Tylko czekolada :D Ale dziś "tylko" szpinakowo....





Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szpinak - u mnie 450 g mrożonego
  • 1 serek śmietankowy(typu "Almette")
  • 1 krążek sera camembert
  • 100 g żółtego sera gouda
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia - 2-3 łyżki
  • sezam do posypania
  • jajko do posmarowania




Wykonanie:

1. Cebulę drobno siekamy. Smażymy na oleju do miękkości. Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak, podlewamy 1/2 szkl. wody i dusimy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Żółty ser ścieramy na tarce, camembert kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy na patelnię. Dokładnie mieszamy, dopóki sery się nie roztopią. Dodajemy na koniec serek śmietankowy.
4. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do szpinaku.
5. Całość przyprawiamy oraz dodajemy śmietanę.
6. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy w szerokie pasy(4-5cm) - na każdy z nich nakładamy farsz, zawijamy w długi rulonik. 
7. Okrągłą formę smarujemy masłem lub olejem. Układamy przygotowane rulony z ciasta francuskiego w "ślimaczka" - miejscem sklejenia podłużnego do dołu :) 
8. Gotowego "ślimaka" smarujemy jajkiem(wcześniej roztrzepanym widelcem) i posypujemy sezamem.
9. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej obserwować ciasto - gdy nabierze złotego koloru - jest gotowe!


Przez tę ilość serów, kalorii ma to co niemiara, ale od czasu do czasu można, prawda? Poza tym szpinak jest zdrowy, więc nic(czyt. sery) nie szkodzi! :P

Smacznego!
O.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...