wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami.

Brokuły kojarzą mi się z latem. W sezonie wakacyjnym zajadam się nimi pod każdą postacią. Kotleciki, zupy, dodatek do makaronu, mięsa, sałatek... Brokuł ma wiele zalet, a największa jest jego niska kaloryczność :D Proponuję dziś sałatkę idealną na letnie wieczory... Nie jest lekka, bo dodatek majonezu i żółtego sera niweczy ten plan, ale jest niezwykle smaczna. Dzięki prażonym ziarnom pysznie chrupie i dostarcza przyjemności naszym kubkom smakowym.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 100 g żółtego sera
  • 0,5 małej cebulki
  • garść pestek - słonecznik lub dynia, a najlepiej mix :)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy. Najlepiej na parze, bo pozostaje sprężysty, ale w wodzie też można.
2. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
3. Cebulkę drobno kroimy w piórka.
4. Ziarna prażymy. Wsypujemy je na nagrzaną, suchą patelnię. Często mieszamy lub po prostu potrząsamy patelnią, by ziarna się nie przypaliły. Gdy zaczną brązowieć i podskakiwać na patelni, to znaczy, że są już gotowe.
5. Majonez mieszamy z jogurtem i przyprawami, tworząc sos.
6. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem. Odrobinę nasion zostawmy do dekoracji.



Smacznego!
O.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam brokuły! Szczególnie w sałatkach :) Twoja propozycja bardzo mi się podoba! A od siebie polecam: brokuł, czerwona cebula, feta i kukurydza ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobną, ale z czosnkiem, zamiast cebuli i kukurydza- też jest pyszna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...