piątek, 21 czerwca 2013

Koperkowe ciasteczka

A ja ostatnio odkryłam przepis na ciasteczka z koperkiem. Wyśmienity zamiennik kupnych krakersów. Kruche i niezwykle aromatyczne. Do jedzenia solo lub z dipami. idealne jako letnia przekąska! Zdecydowany hit lata 2013 :)

Oryginalny przepis znajdziecie tu [klik].
 
KOPERKOWE CIASTECZKA



Składniki:
  • 1,5 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła(w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szkl. ziemniaczanego puree
  • ok. 2 łyżek mleka(ile wchłonie puree)
  • mąka do podsypania ciasta

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu dolać mleka i ugnieść na jednolitą masę.
2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
3. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, sól i koperek oraz ostudzone puree. 
4. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinamy foremkami ciastka i kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie serduszka, wiadomo! :)
5. Pieczemy ok. 20 minut – dopóki ciastka nie nabiorą złotawego koloru! Takie są najsmaczniejsze.


Najlepiej smakują na drugi dzień, a jeszcze lepiej podane z dipem jogurtowo-czosnkowym :)

Smacznego!
O.

5 komentarzy:

  1. ciasteczka zawsze kojarzą mi się z czymś słodkim :) a tu taka odmiana, ale pyszna odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie takie zrobić. Bardzo lubię słone przekąski. Przepis zapisuję i z pewnością zobaczysz te ciacha kiedyś u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Twej wersji! Będę Cię zatem odwiedzać :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...