wtorek, 11 września 2012

Karkówka w sosie keczupowym.

Ostatnimi czasy królowała u nas karkówka. Jesteśmy mega mięsożerni, więc częste jedzenie wieprzowinki nie jest dla nas problemem. Mój mąż uwielbia karkówki mojej mamy(tak! tak! u teściowej też coś smakuje), więc z zazdrości szykuję mu coraz to nowe wcielenie tego mięska. Tym razem szef kuchni przygotował sos keczupowy.


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 szkl wody przegotowanej
  • cukier
  • ocet winny
  • pieprz
  • sól
  • dwa ząbki czosnku


Przygotowanie:
1. Karkówkę kroimy w plastry, a cebulkę w piórka.
2. Z pozostałych składników mieszamy sos.
3. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy cebulę, na to karkówkę i całość zalewamy przygotowanym sosem.
4. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. [moja się tym razem nieco spiekła, bom nie przypilnowała]

Prosto i smakowicie!

O.

6 komentarzy:

  1. Pycha to musiało być. Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie dobrego ketchupu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy jest keczup z Włocławka :D

      Usuń
  3. mniam mniam :) zrobię takie cudo mężowi w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...