środa, 13 czerwca 2012

Truskawki pod pierzynką.

Wiem, wiem... Lato w pełni, a ja o pierzynce :) Ale tak mi się skojarzyło, jak wyjęłam gotowe danie. 

Sezon truskawkowy w pełni, więc eksperymentuje, ile się da! Wczorajsze przedpołudnie spędziłam u mamusi na wsi, więc do domu nawiozłam duuuużo truskawek. Takich pysznych, czerwonych i z własnej działki :) Na wczorajszy, jakże porywający, mecz, zrobiłam nam pyszny deserek. Prosty, szybki i niewiarygodnie smaczny!



Składniki:

  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 herbatniki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki mąki


Wykonanie:
1. Truskawki umyć, rozłożyć w żaroodporne naczynia. U mnie były to 4 kokilki. Można zrobić też w jednym większym i podzielić na porcję po przygotowaniu. Zasypać je pokruszonymi herbatnikami.
2. Białka ubić. Dodać cukier puder, żółtka, a potem przesianą mąkę. Wymieszać.
3. Gotową masę nałożyć na owoce.
4. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach, aż do zrumienienia się :)


Smaczności!

O.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...