Wiem, że to nie Nowy rok, ale powzięłam postanowienia. Oświadczam wszem i wobec, że od dziś pojawiać się tu będą przepisy, które wygrzebałam z zacnych zasobach mojej mamy. Żadnych inspiracji z internetu. Albo przepisy mamy albo moje własne interpretacje :)
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
Składniki:
- 0,5 kg łopatki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów(lub 4 świeże, sparzone i obrane ze skórki)
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu - dość duża szklanka ;)
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, oregano
- 1 szklanka wody
- olej
Wykonanie:
1. Pomidory, czosnek i cebulę zmiksować na jednolitą, dość gęstą masę.
2. Ryż moczymy godzinę w zimnej wodzie. Po przecedzeniu podsmażamy ryż na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy masę pomidorową i szklankę wody. Dusimy, aż ryż zmięknie.
3. Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy.
4. Do ryżu dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę.
5. Doprawiamy i dusimy ok 15 minut.
Smaczności!
O.
takie przepisy, "wygrzebane " gdzieś z kącika to zawsze są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńi proste :) ja jeszcze nie dorosłam do kulinarnych "udziwnień" i prosta jest tym, co lubię :)
UsuńSmakowicie się zapowiada, lubię takie proste przepisy:)
OdpowiedzUsuńteż lubię takie "papki" :) najlepsze są następnego dnia, gdy składniki się przegryzą dlatego robię je wieczorem, żeby obiad był na jutro ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis,zapisuję do zeszytu,ja też nie lubię udziwnionej kuchni - ma być prosto i smacznie jak u mojej Mamy i Babci.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńNie znałam jeszcze tej sztuczki z ryżem, że najpierw namoczyć i później można smażyć :)