czwartek, 14 czerwca 2012

Ryż po meksykańsku.

Wiem, że to nie Nowy rok, ale powzięłam postanowienia. Oświadczam wszem i wobec, że od dziś pojawiać się tu będą przepisy, które wygrzebałam z zacnych zasobach mojej mamy. Żadnych inspiracji z internetu. Albo przepisy mamy albo moje własne interpretacje :)

Oto właśnie pierwszy przepis z nowej serii!

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU



Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów(lub 4 świeże, sparzone i obrane ze skórki)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu - dość duża szklanka ;)
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, oregano
  • 1 szklanka wody
  • olej




Wykonanie:
1. Pomidory, czosnek i cebulę zmiksować na jednolitą, dość gęstą masę.
2. Ryż moczymy godzinę w zimnej wodzie. Po przecedzeniu podsmażamy ryż na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy masę pomidorową i szklankę wody. Dusimy, aż ryż zmięknie.
3. Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy.
4. Do ryżu dodajemy mięso, kukurydzę, fasolę i pokrojoną w kostkę paprykę.
5. Doprawiamy i dusimy ok 15 minut.



Smaczności!
O.

6 komentarzy:

  1. takie przepisy, "wygrzebane " gdzieś z kącika to zawsze są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i proste :) ja jeszcze nie dorosłam do kulinarnych "udziwnień" i prosta jest tym, co lubię :)

      Usuń
  2. Smakowicie się zapowiada, lubię takie proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię takie "papki" :) najlepsze są następnego dnia, gdy składniki się przegryzą dlatego robię je wieczorem, żeby obiad był na jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis,zapisuję do zeszytu,ja też nie lubię udziwnionej kuchni - ma być prosto i smacznie jak u mojej Mamy i Babci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis!
    Nie znałam jeszcze tej sztuczki z ryżem, że najpierw namoczyć i później można smażyć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...