Ja, leniwiec pospolitus, nigdy nie jadłam leniwych pierogów. 27 lat mojego pięknego życia minęło na jedzeniu pierogów ruskich, z mięsem, kapustą i grzybami, szpinakiem, kaszą, wątróbka, kurczakiem, fetą, owocami(plus te, których już nie pamiętam), klusek śląskich, pyz z mięsem, kopytek, uszek... NIGDY nie jadłam leniwych :) Poczułam, że moje życie jest ubogie, skoro nie wiem, jak one smakują... Postanowiłam zrobić, tym bardziej, że szanowny małżonek twierdził, że jadał często w dzieciństwie i bardzo lubi.
Nowe smakowe wyzwania to coś, co każda pani domu uwielbia! Przepis dostałam od mamy, która zadziwiła mnie tym, że umie je robić, a nigdy mi ich nie robiła :P Poproszona o wyjaśnienie z rozbrajającą szczerością stwierdziła: "Bo Ty dziecko zawsze mięsożerna byłaś i nie chciałaś jeść nic innego!". No i sprawa jasna... Dobrze, że na obecnym etapie życia jestem także warzywożerna :)
Składniki:
- 2 kostki białego sera(w sumie ma go być ok 0,5 kg)
- 3 jajka
- sól
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- bułka tarta + 2 łyżki masła
Wykonanie:
1. Ser przecisnąć przez praskę(albo przez maszynkę - co, kto ma) :)
2. Białka oddzielić od żółtek. W jednej miseczce ubić białka.
3. W drugiej miseczce utrzeć masło, dodać do niego żółtka i po łyżce sera. Następnie dodać ubite białka.
4. W tym momencie odłożyłam mikser :D Do ciasta dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
5. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukos nasze leniwce :)
6. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.
7. Na suchej patelni rumienimy bułkę, po zestawieniu z ognia dodajemy 2 łyżki masła i gotowe! :) Polewamy pierogi bułką i podajemy ciepłe!
P.s. wie ktoś dlaczego te kluseczki nazywa się leniwymi pierogami? :)
Smacznego!
O.
Leniwe to jeden z moich ulubionych wariantow pierogowych :)
OdpowiedzUsuńleniwe tak rzadko jadamy, a takie smaczne są:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
oj dawno nie jadłam! mmm....
OdpowiedzUsuńPycha,dobry przepis,można też na słodko -trochę masła kładziemy na gorące leniwe i posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu-mniam dla słodkolubnych.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tylko dlaczego autorka mówi przy tym przepisie ,ze jest warzywożerna-ser to nabiał,białeczko,jak miesko:P
mój mąż woli na słodki, więc i taka wersja się u nas pojawiła :)
UsuńTo może ja też spróbuje zawalczyć. Trzymajcie kciuki;-)
OdpowiedzUsuńleniwe - wg mnie dlatego, że w porównaniu do innych pierogów robi się je szybko, czyli pierogi dla "leniwców"
OdpowiedzUsuńzastanawiam się co ma do pierogów leniwych ta reklamowana baza ziemniaczana "znanej firmy" skoro w powyższym przepisie nie ma słowa o ziemniakach.
aaaa! no to u mnie wszystko jest w kuchni leniwe :D
Usuńreklamują różne cuda, które nijak się mają do prawdziwej kuchni. Dlatego unikamy takich tematów :)
u mnie leniwe zawierają ziemniaki jak na kopytka, tylko z dodatkiem białego sera :D
Usuńwiem dlaczego leniwe , kiedyś też zapytałam się o to mojej mamy i usłyszałam:"bo jesteśmy zbyt leniwe żeby gotować i mielić ziemniaki " a ser można już kupić mielony, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńot i cała tajemnica! dzięki :)
Usuńkiepski przepis... zamiast rozpisywac sie o glupotach, ktore nikogo nie interesuje, moze napisalabys, jakiej maki uzyc, jaka konsystencje ma miec ciasto ? ja robilam kilka razy pierogi leniwe z innych przepisow i wychodzily super, te wyszly kiepskie... do tego dodam, ze widzialam Twoj blog i reszte przepisow i powiem tylko, ze nie ma czym sie chwalic...
OdpowiedzUsuńa dla mnie ten przepis jest rewelacyjny, robię go już ileś lat i ciągle wracam do tej strony po źródło. moja rodzina pokochała leniwe z tego przepisu. pozdrawiam i dziękuję za podzielenie się.
OdpowiedzUsuń