piątek, 27 listopada 2020

Amoniaczki, czyli tradycyjne ciastka na amoniaku.

Przepis najprostszy z prostych, a smak ciastek… Przywołuje dzieciństwo! Dla mnie to niezwykle sentymentalny smak. Przepis mam, jak na większość rodzinnych słodkości, od Cioci Niuni :D Z podanej porcji wychodzi sporo ciastek, ale bez problemu można je przechowywać dłuższy czas. 


Składniki:

(na ok. 130 sztuk ciastek)

Na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko (białko zostawcie, przyda się!)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Do wykończenia:

  • białko
  • 2-3 łyżki cukru


Co jest nam potrzebne?

  • miska
  • sitko do przesiania mąki
  • nóż
  • wałek
  • foremki do wycinania ciastek
  • pędzel do smarowania białkiem
  • papier do pieczenia
  • blacha
  • piekarnik


Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło (lub margarynę) i dodajemy pozostałe składniki.
  2. Dokładnie rękoma wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
  3. Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciastka (albo foremkami, albo szklanką). Jeśli ciasto się klei, podsypujemy mąką.
  4. Każde ciasto smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Odkładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 8-10 minut (w zależności od wielkości ciastek – mają nabrać złotego koloru, obserwujcie je podczas pieczenia).

UWAGA!!!

Podczas pieczenia może unosić  się niezbyt przyjemny zapach amoniaku, ale to chwilowe – nie przejmujcie się :)

Smacznego,

O.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam amoniaczki. To również mój smak dzieciństwa. A teraz moich dzieci. Często robimy te ciastka na kiermasze i festyny. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...