środa, 25 listopada 2020

Klopsiki w sosie pomidorowym krok po kroku. Kuchnia dla początkujących.

 


Dziś zaczynamy cykl "Kuchnia dla początkujących", czyli przygotowanie krok po kroku dań idealnych dla każdej początkującej pani domu. Będą to potrawy klasyczne, by nie rzec "tradycyjne". Mam nadzieję, że pomysł się przyjmie, a cykl się Wam spodoba. Zapraszam dziś na odsłonę pierwszą.

Zaczynamy od dania bardzo prostego, ale efektownego. Klopsiki w sosie pomidorowym. Kto ich nie lubi? Tak mi się wydawało, klopsiki z makaronem spaghetti lubią i duzi i mali. A ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Podejmujecie rękawicę? Ostrzegam, grozi to zachwytem osób karmionych :)


Składniki:

Klopsiki:
  • 200-250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny)
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
Sos:
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • 1 płaska łyżka cukru
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • makaron (u mnie spaghetti, ale wybierzcie taki, jaki lubicie!)





Wykonanie:

Krok 1

Mięso, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek plus sól, pieprz i paprykę słodką mieloną przekładamy do miseczki i ręką wyrabiamy masę mięsną.



Krok 2

Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki (z podanej ilości mielonego mięsa wychodzi ok 12-14 klopsików). Zwilż ręce odrobiną zimnej wody, wtedy kulki nie będą kleiły się do rąk. Każdy klopsik obtaczamy w mące.


Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze klopsiki. Smażymy z jednej strony około 3 minut na średnim ogniu (na połowie skali, jaką mamy na kuchence).

Teraz możecie wstawić również wodę na makaron!!


Krok 4

Przewracamy klopsiki na drugą stronę i wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Smażymy kolejne 3 minuty zmniejszając nieco ogień. 

Woda na makaron powinna się już gotować, więc przygotowujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu.


Krok 5

Na klopsiki z cebulą wykładamy pomidory z puszki, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość patelni.


Krok 6

Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i cukier (który musi być, by przełamać pomidory - możecie zastąpić np. miodem, ale czymś dosłodzić musimy!). Dokładnie mieszkamy i dusimy pod przykryciem jeszcze około 5 minut.

W tym czasie gotuje się już makaron, więc przygotowanie wszystkich składników do obiadu skończymy w jednym czasie.

Krok 7

Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz. Polewamy go sosem z klopsikami. Możemy posypać żółtym serem albo świeżą bazylią. 


Zapraszam Was na profil na Facebooku [klik!] oraz Instagramie [klik!] 

Smacznego,
O.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...