wtorek, 17 listopada 2020

Dyniowe muffinki z orzechami i piernikową posypką


Lubię sezon jesienny za dary natury. Za dynie i orzechy chyba najbardziej, bo najczęściej goszczą w mojej kuchni. Wczoraj na Facebooku i Instagramie zrobiłam małą ankietę. Zapytałam, czy z dyni i orzechów będę tworzyć "na słodko" czy "na słono". Większość na Instagramie odpowiedziała, że "na słodko", na Facebooku - "na słono". A w rzeczywistości powstało coś "na BARDZO słodko" i bardzo jesiennie. Łapcie przepis na dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i piernikową posypką.

Składniki (na 10 dużych sztuk):

  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 80 ml oleju (ok. 1/3 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich

Do posypki:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Co musisz przygotować?

  • 2 miski
  • waga kuchenna
  • sitko kuchenne 
  • mikser lub widelec (serio, nie śmiejcie się!)
  • rozdrabniacz lub nóż (tak, naprawdę wiele rzeczy da się zastąpić innymi!)
  • foremki do muffinek (sztywne, z Pepco najlepsze) lub papilotki + blacha do muffinek
  • piekarnik (tego pominąć się nie da ;) )
  • Opcjonalnie: deska do krojenia, łyżka, blender

Wykonanie:

1. Dynię pieczemy przez ok. 30 minut w 200 stopniach (do miękkości dyni - sprawdzamy, czy widelec się wbija w dynię) - dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy.

2. Z upieczonej dyni robimy puree (możecie je przygotować dzień wcześniej) - wydrążamy miąższ upieczonej dyni i blenderem miksujemy na gładką masę. Jeśli nie mamy blendera - da radę też stary poczciwy widelec :)

3.  Do jednej miski wkładamy puree z dyni, dodajemy jajka, olej oraz cukier. Dokładnie mieszamy (mikserem lub widelcem - przy muffinkach zawsze wybieram widelec!).

4. Orzechy siekamy (przy użyciu rozdrabniacza lub nożem na desce do krojenia) na dość spore kawałki. Tak, żebyśmy potem czuli je, gryząc babeczkę.

5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy. Mieszamy.

6. Do miski z mokrymi składnikami (tam, gdzie puree) dodajemy suche składniki z drugiej miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

7. Gotową masę przekładamy do papilotek (wypełniamy do połowy foremki).

8. Cukier i przyprawę do piernika mieszamy w osobnej miseczce i posypujemy tą mieszanką każdą babeczkę.

9. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości foremek; do momentu "suchego patyczka").


Smacznego,

O.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...