czwartek, 30 lipca 2015

Roladki z cukinii.

Cukinia to warzywo uniwersalne: na słodko, i słono, na surowo, smażone, pieczone, w formie ciasta, placków, w zupie, w sosie do makaronu.... Do wszystkiego! :D Na maminej działce rośnie co roku pięknie, dlatego darmowej dostawy cukinii mamy zawsze pod dostatkiem! O, tacy z nas wakacyjni szczęściarze! 

Ostatnio wypróbowałam cukinię w formie roladek! Na surowo! Młode, niewielkie cukinie (takie jeszcze bez pestek!) idealnie nadają się do jedzenia na surowo - w formie roladek lub surówki.


Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 200 g serka koziego (lub zwykłego twarożku, jeśli nie lubisz smaku koziego)
  • 5-6 orzechów włoskich
  • kilka listków świeżej bazylii (lub mięty)
  • kilka oliwek (u mnie zielone, nadziewane papryką)
  • sól do smaku

Wykonanie:

1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Można to zrobić nożem, ale osobiście polecam obieraczkę do warzyw :D Kroi cienko i dzięki niej mamy równe plasterki!
2. Orzechy drobno siekamy. Bazylię również. Dodajemy je do serka i dokładnie mieszamy. Dosalamy do smaku.
3. Każdy plasterek cukinii smarujemy w 1/3 długości serkiem. W środek wkładamy przekrojoną na pół oliwkę i zawijamy.

Danie ma samo plusy - lekkie, zdrowe, ładnie prezentuje się na talerzu, no i wyśmienicie smakuje! Proste, a jakże efektowne! To lubię w kuchni najbardziej :) 

A z nadzieniem eksperymentujcie - każdy smak się nada, bo młoda cukinia jest wyjątkowo delikatna w smaku i łatwo komponuje się z wieloma składnikami.


Smacznego,
O.

Zapraszam!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...