środa, 15 lipca 2015

Pierś kurczaka w mleku i miodzie.

Brzmi dziwnie? Też tak myślałam, dopóki nie spróbowałam... Nawet mój P. był zachwycony: że mięso soczyste, że pikantne i słodkie zarazem, że tanie i szybkie w przygotowaniu :D Trudno się nie zgodzić z tymi argumentami... Sami się przekonacie, gdy spróbujecie!

Pewnie i na waszych stołach filety z kurczaka goszczą często. Zgadłam? U nas bardzo często - bo łatwe w przygotowaniu, zdrowe, dietetyczne (w porównaniu z wieprzowiną np.), szybko się je przyrządza i można codziennie zrobić z niego inne danie - kwestia dodatków, sosików itp. 

Po waszej reakcji na fb zauważyłam, że przepisy na kurczakowe filety są oczekiwane, więc będą częściej - na wasze życzenie! :)


Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • ok. 1 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub kilka ząbków czosnku
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Filety porządnie nacieramy przyprawami - solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Mięso obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany na patelni olej.
3. Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor (kilka minut w sumie nam to zajmie).
4. Gdy filet nabierze złotego koloru, wlewamy na patelnię mleko i miód oraz płatki chilli (lub obrane ząbki czosnku).
5. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 - 30 minut - w zależności od wielkości piersi (kurczaka, nie kucharki!) ;) Co jakiś czas polewamy mięso powstałym na patelni sosem i pilnujemy, by nie przywarło.
6. Podajemy z ulubionymi dodatkami - kasza, ryż, ziemniaki, sałata, mizeria... Co lubicie!

UWAGA!!!

Jeśli preferujecie pieczenie, to po podsmażeniu filetów możecie wrzucić je do naczynia żaroodpornego, zalać mlekiem i miodem, dodać przyprawy i piec ok 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego,
O.

Zapraszam!

3 komentarze:

  1. Jak na początkującą panią domu, to całkiem zadowalająco!! ;-) Może jeszcze Pani czasem wspomnieć, że kurczka można także skropić sokiem z cytryny, zamiast soli. ;-) Będzie zdrowiej i marynata będzie łatwiejsza w rozsmarowaniu na kurczaku. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno musi być pyszne, ja robię w jogurcie i miodzie, ale może w mleku to lepsza opcja (jogurt się często"ścina")

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...