poniedziałek, 13 października 2014

Kremowa pomidorówka z tortellini.

Składniki do tej zupy mam zawsze w szafce. Idealnie sprawdza się na niespodziewanych gości lub głód na "coś, ale nie wiadomo co". Przyrządza się ją szybko, smakowicie wygląda i jest pyszna! I, co najważniejsze, będzie gotowa po ok. 25 minutach. Jeśli waszą dietę przeraża śmietanka 30%, to możecie podać zupę bez niej - wtedy będzie mniej kremowa, a bardziej pomidorowa :D

Składniki:
  • 200 - 250 g tortellini
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 ml soku pomidorowego (u mnie zazwyczaj sok wielowarzywny!)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • kilkanaście liści bazyli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz cayenne - porządna szczypta ;)

Wykonanie:

1. Tortellini gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - tak, używam gotowców :D
2. W tym czasie siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oleju w garnku.
3. Gdy cebuli się zeszkli, dodajemy pokrojony (ale nie za drobno!) czosnek. Chwilkę razem podsmażamy.
4. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu.
5. Po ok. 10 minutach dolewamy do garnka sok pomidorowy i dodajemy bazylię. Dodajemy również cukier.
6. Gotujemy razem ok 5 minut, po czym odstawiamy garnek i blendujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem cayenne - jeśli ktoś nie lubi "na ostro", można dodać słodką paprykę :)
7. Do zupy dodajemy ugotowane tortellini oraz śmietankę i dokładnie mieszamy.

Smacznego,
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...