Figi zazwyczaj zajadałam deserowo, na słodko. Ostatnio jednak wpadały mi w oko (w książkach i na blogach) figi w wersji wytrawnej. Jako że owoce te możemy dziś dostać niemal w każdym markecie i to w przystępnej cenie (u nas od 60 gr za sztukę), postanowiłam wypróbować. W domu akurat była gorgonzola, więc pomyślałam, że taki wyrazisty ser będzie pasował. I wyszło cudnie! wiem też, że wypróbuję figi z innymi serami, np. kozim, bo ciekawa jestem innych połączeń. No i chcę poeksperymentować z dodatkami: solą morską, miodem, orzechami itd.
Zdecydowanie polecam każdemu wypróbowanie fig w wersji wytrawnej! Niewielki koszt, krotki czas przygotowania, a smaki niezapomniane! Trudno tu o konkretny przepis, więc podam tylko składniki :P
Składniki:
- figi
- ser - u mnie gorgonzola, ale możemy wykorzystać każdy inny ulubiony :D
- gałązki świeżego rozmarynu
- świeżo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Figi myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy figi na krzyż, ale uważamy, by nie przekroić do samego spodu.
2. W środek figi wkładamy kawałek (ok 1 łyżeczki) sera.
3. Doprawiamy pieprzem i układamy rozmaryn.
4. Wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na 3 - 4 minuty.
Smacznego,
O.
Zapraszam!
aż się rozpływam! tak jak ten ser ;)
OdpowiedzUsuńwygląda to pysznie :D
OdpowiedzUsuńCudo ,podoba mi się.
OdpowiedzUsuńsama ostatnio próbowałam fig i bardzo mi posmakowały, a zdjęcia obłędne Olga!
OdpowiedzUsuńFigi...coś czego nigdy jeszcze nie próbowałam...Trzeba to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award, więc zapraszam tutaj: http://vickyxvampire.blogspot.com/2014/10/nominacja-liebster-blog-award.html .
Pozdrawiam
V!cky
Robiłam jakiś czas temu z blue i grzankami i własnie troszkę mi wyrazistości zabrakło... myślę sobie, że gorgonzola jest lepsza w tym połączeniu :)
OdpowiedzUsuń