poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa cebulowa.

Wiecie, że wielbię stare książki kucharskie. Ostatnio znalazłam u mamy na półce książkę "Potrawy z różnych stron świata" Macieja Helbańskiego. Jest to egzemplarz z 1978 roku. Rzeczywiście znajdziemy w niej przepisy na potrawy z każdego zakątka świata. Dania są proste, ale charakterystyczne dla każdego opisywanego regionu. Jeśli kiedyś wpadnie Wam ta książka w ręce, zapoznajcie się z nią, warto! 


W weekend powstała dzięki tej książce pierwsza w moim kuchennym życiu zupa cebulowa. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna!

Składniki:

  • ok. 1 l rosołu
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • bagietka
  • żółty ser
  • świeży tymianek



Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, szklimy ją na maśle.
2. Gdy cebula zmięknie, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Mieszamy, dopóki cebula się nie zarumieni.
3. W garnku podgrzewamy rosół, do którego dodajemy cebulę z mąką.
4. Całość zagotowujemy i doprawiamy, na ogniu trzymamy kilka minut.
5. Bagietkę kroimy w kromki i grillujemy - albo na patelni grillowej, albo w piekarniku. Gotowe posypujemy startym żółtym serem i świeżym tymiankiem.
6. Zupę podajemy z upieczoną kromeczką :)



Smaczności!
O.

3 komentarze:

  1. Mam tę książkę. Chyba czas do niej zajrzeć ;) P.S. Piękny talerz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam ją na półeczce i już parę przepisów wypróbowałam, ale nie wszystkie są udane (ostrzegam przed austriackimi knedlami z ciasta parzonego...masakra!!). Ale stare książki kucharskie mają niesamowity czar i samo ich wertowanie sprawia przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis koniecznie muszę wypróbować, gdzie można kupić tak piękne talerze?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...