Najprostsza i najszybsza zupa na świecie. Na zimowe obiadki idealna. No i dobra na "po świętach", po obżarstwie przyda nam się coś lekkiego, ale smakowitego.
Składniki:
- ok. 1 l bulionu
- 1 kalafior
- śmietana 18%
- sól
- czarny pieprz
- imbir
- 1 marchewka
- olej
Wykonanie:
1. Bulion zagotowujemy.
2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy.
3. Wrzucamy kalafior do bulionu i gotujemy ok 15 minut.
4. Gdy kalafior zmięknie, ściągamy garnek z kuchenki i blendujemy kalafior na gładką masę.
5. Doprawiamy, możemy dodać łyżkę śmietany.
6. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzany olej, rumienimy z obu stron, odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku i dodajemy do zupy :)
7. Zupę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego,
O.
Bardzo zacna propozycja!
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje to danie :) nie pomyślałabym, że to zwykły kalafior. :) Brawo :)
OdpowiedzUsuń