poniedziałek, 16 grudnia 2013

Zupa kalafiorowa z marchewkowymi chipsami.

Najprostsza i najszybsza zupa na świecie. Na zimowe obiadki idealna. No i dobra na "po świętach", po obżarstwie przyda nam się coś lekkiego, ale smakowitego. 



Składniki:

  • ok. 1 l bulionu
  • 1 kalafior
  • śmietana 18%
  • sól
  • czarny pieprz
  • imbir
  • 1 marchewka
  • olej


Wykonanie:

1. Bulion zagotowujemy.
2. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, dokładnie myjemy.
3. Wrzucamy kalafior do bulionu i gotujemy ok 15 minut.
4. Gdy kalafior zmięknie, ściągamy garnek z kuchenki i blendujemy kalafior na gładką masę.
5. Doprawiamy, możemy dodać łyżkę śmietany.
6. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na rozgrzany olej, rumienimy z obu stron, odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku i dodajemy do zupy :)
7. Zupę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego,
O.

2 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje to danie :) nie pomyślałabym, że to zwykły kalafior. :) Brawo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...