poniedziałek, 18 marca 2013

Szarlotka.

czyli wyznanie miłości po mojemu :)

Można zrobić danie normalnie, prosto, bez udziwnień. I ja tak robię, bo lubię prostotę. Okazało się jednak, że nawet najprostszą na świecie rzecz można urozmaicić w prosty sposób tak, by wyglądało uroczo :) Lubię jak jest uroczo. Lubię serduszka, pastele, świeczki i goździki w wazonie, a to wszystko jest mega urocze, nieprawdaż?

Przywitałam kiedyś męża "Zakochaną szarlotką".





ZAKOCHANA SZARLOTKA

Składniki:

CIASTO

  • 300 g mąki(tym razem pszenna, następna będzie z pełnoziarnistej :)
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół kostki zimnego masła
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
MUS JABŁKOWY
  • ok. 1 kg jabłek
  • 0,5 szkl. brązowego cukru(może być tradycyjny biały)
  • sok z 0,5 cytryny
  • cynamon - do smaku, ok. 0,5 łyżeczki
  • kasza manna - do zagęszczenia(ok. 3 łyżek)

Wykonanie:

CIASTO
1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier.
2. Dodajemy masło, pokrojone w paseczki :) Całość zagniatamy.
3. Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do miski z mąką.
4. Zagniatamy gładkie ciasto.
5. Ciasto dzielimy na 2 części(w proporcji mniej więcej 1:3), owijamy folią i chowamy do lodówki na min. 1h.

MUS JABŁKOWY
1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach(albo kroimy w kostkę).
2. Do garnka kładziemy jabłka, podlewając je ok 0,5 szkl wody.
3. Dodajemy cukier i sok z cytryny.
4. Gotujemy jabłka ok 45 minut.
5. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i kaszę.
6. Studzimy :)

Gdy zarówno ciasto, jak i mus są gotowe, przystępujemy do ostatniego etapu realizacji naszej pysznje szarlotki :D


1. Większą część schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nią blachę(uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia).
2. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu(albo nieco więcej) miejscach(ma to zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia).
3. Na ciasto kładziemy mus.
4. Pozostałą część ciasta wałkujemy, tniemy na paseczki i układamy na wierzchu musu. Aby szarlotka była zakochana, wykrawamy foremką serduszka :D  

Całość pieczemy ok 45-50 minut w 180 stopniach.


Ostudzone można posypać cukrem pudrem, a podawać np. z bitą śmietaną. 
Pilnujecie, by się nie spiekła - ja przypaliłam boki :D Mąż jednak stwierdził, że przypalone i chrupiące jest ok :P [dobrze, że mi się tolerancyjny chłopak trafił!]

Miłego dnia :*
O. 

p.s.

13 komentarzy:

  1. Nawet kromkę chleba można podać z uczuciem, grunt, że wkłada się w to miłość i radość. A od szarlotek wszelkich jestem uzależniona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dotąd niestety rzadko robiłam szarlotkę. A tu się okazało, że to proste i smakowite ciasto :D

      Usuń
  2. Idealne sposób na wyrażenie uczuć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słusznie mawiają, że "przez żołądek do serca" :)

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie! Przepis wydaje się prosty, a zawsze mi się wydawało, że szarlotka to bardziej skomplikowana sprawa ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest prosty, dlatego się za niego wzięłam :) polecam, bo to wcale nie jest trudne. a smak... mmmm!

      Usuń
  4. Olgo, bardzo sympatyczna i piękna szarlotka :))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka",
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. O, na tą szarlotkę się skuszę niebawem, jak moja połówka do mnie przyjedzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochana szarlotka jest świetna! I tez uwielbiam goździki w wazonie ;) Facetowi się trafiło...taka szarlotka..Mmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. O ciem choroba! Dobrze ma Twój mąż :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...