wtorek, 26 marca 2013

Tort Rafaello.

Kilkanaście dni temu obchodziłam urodziny. Pojawił się tortowy problem... Torty śmietanowe z owocami goszczą w naszej rodzinnie często. Może nawet za często - robi się je nawet bez okazji urodzin czy imienin(stąd częste okazje do "chcenia" przejścia na dietę :) Torty z masami maślanymi to u nas rzadkość - za ciężkie. Szukałam więc przepisu na coś nowego.... Internet przekopałam wzdłuż i wszerz. I co?

Idealny tort na moje smaki znalazłam u Agaty. Jest prosty w wykonaniu, a niezwykle efektowny.






Składniki;

BISZKOPT(pieczony z eksperymentalnego przepisu z gazety):

  • 7 jajek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 łyżki octu
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 0,75 l kremówki 30% lub 36%(u mnie dwa opakowania 30% po 375 ml, ale może być nieco więcej - w zależności od dostępnej w sklepie pojemności)
  • 2 śmietan-fixy
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do ozdoby - płatki migdałów

PONCZ:

  • 50 ml rumu
  • przegotowana woda
  • 2 łyżki soku z cytryny




Wykonanie:

BISZKOPT:

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Do piany dodajemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się jednolitą masą.
4. Żółtka roztrzepujemy widelcem z 2 łyżkami octu i dodajemy do ubitej piany, miksujemy.
5. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
6. Przesiewamy mąkę do ciasta. Mieszamy całość drewnianą łyżką.
7. Ciasto przelewamy do formy(u mnie 26 cm tortownica) i wkładamy do zimnego(!) piekarnika.
7. Pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach.



MASA:

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy, mieszając od czasu do czasu.
2. Kremówkę lekko ubijamy mikserem. Dodajemy śmietan-fixy i przesiany cukier puder. Ubić na sztywno.
3. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżką.


PONCZ:

1. Rum wlewamy do szklanki.
2. Uzupełniamy wodą do wysokości nieco ponad 0,5 szklanki.
3. Dodajemy sok z cytryny.

UWAGA: Rum można zastąpić mocnym naparem z aromatycznej herbaty!

CAŁOŚĆ:

1. Gdy biszkopt wystygnie, przekrawamy go na 3 cienkie blaty.
2. Każdy blat nasączamy obficie ponczem.
3. Ciasto przekładamy masą, zostawiając jej nieco na udekorowanie wierzchu i boków.
4. Dekorujemy migdałami.
5. Zajadamy z apetytem :D


Dołączam wiosenne kwiatki, by odgonić zimę! Idź stąd zimo!
O.





p.s. małe oszustwo ze zdjęciami zrobiłam - przepis podany wyżej jest na duży tort. A zdjęcia są małego. Tłumaczę się już - piekłam go dwa razy z rzędu - tak wszystkim smakował. Duży niestety na fotki się nie załapał :( Nie zdążył...

10 komentarzy:

  1. Cieszę się, że przepis się przydał i sprawdził :) Wygląda pięknie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie jeszcze kilka razy skorzystam z Twego zbioru przepisów, bo wiele tam pyszności :)

      Usuń
  2. Idealny na zbliżające się świeta ;) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam się na przyszłość :P

      Usuń
  3. Biorę i zjadam całość, kocham kokos:D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznaje, jeden z lepszych tortów, jakie gościły na naszym stole :D

      Usuń
  4. świetny torcik :) lubię takie torty odskocznie od śmietanowych z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byłam bardzo sceptyczna jeśli chodzi o włożenie biszkoptu do zimnego piekarnika, ale stwierdziłam, że raz się żyje. Nie żałuję, jeszcze nigdy nie wyszedł mi tak świetny biszkopt :)
    Tort cudowny, bardzo dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...