czwartek, 28 marca 2013

Przepiórcze jaja marynowane w białym winie.



Przepis na ostatnią chwilę... Do Świąt zdążycie jeszcze przygotować tę ciekawą przystawkę. W podstawowej wersji używało się jaj kurzych, ale tyle naczytałam się o pozytywnych właściwościach jaj przepiórczych, że zdecydowałam się na nie. Tyle lat życia, a ja tylko kurze jaja konsumowałam. Pora nadrobić zaległości...





Na początku słów kilka o jajkach przepiórek.




Jaja te spożywać mogą osoby, które uczulone są na białka jaj kurzych, stąd ich spożycie zalecane jest dzieciom. W porównaniu z kurzym, przepiórcze jajka zawierają więcej wartości odżywczych. Uznawane są ponoć także jako afrodyzjak(wypróbuję i dam znać czy to prawda ;) Ich zaletą jest także długi termin przydatności do spożycia, no i... niezwykła uroda! Sprawdzają się jako ozdoba na wielkanocnym stole.


Więcej informacji dla zainteresowanych o tu.




PRZEPIÓRCZE JAJKA MARYNOWANE 
W BIAŁYM WINIE





Składniki:



  • 18-20 przepiórczych jaj ugotowanych na twardo(3-4 minuty gotowania)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. octu winnego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna jałowca
  • szczypta gorczycy
  • szczypta soli


Ilość płynów podana "symbolicznie". Wszystko zależy od pojemności słoika, w jakim zechcecie marynować jajka.


Wykonanie:


1. Zaczynamy od marynaty - w garnku zagotowujemy wino, ocet, gorczycę, jałowiec, sól i czosnek, pokrojony w plasterki. 

2. W słoiku układamy na przemian krążki cebuli i obrane całe jajka. 
3. Zalewamy jaja marynatą, odstawiamy na 2 dni do lodówki.  

Wielkanocny buziak :*
O.

p.s.


3 komentarze:

  1. marynowane jajka? a to ciekawy pomysł :) nigdy takich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna przystawka. Z tym winem muszą być naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwnie smakują, ale jako "grzybki" pod wędlinę bardzo pasują. Zabarwiłem je przed marynowaniem jak chińskie jaja 100 letnie, więc zastosowanie czerwonej cebuli nie było szczęśliwe. Jeden kolor psuł drugi. Niemniej eksperyment uznaję za udany. /aiki102/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...