środa, 28 listopada 2012

Zupa z czerwoną soczewicą.


Deszczowo i mgliście dziś. Koniec listopada, a u nas temperatura jeszcze ni razu nie sięgnęła zera stopni. Śniegu i mrozu żądam! Pośniegowego błota i "szklanki" na drodze może już mniej, ale... Lubię skrajności. Z jednej strony uwielbiam upały, gdy człowiek rozpływa się od nadmiaru słonka, z drugiej strony kocham zimę, ale taką prawdziwą - ze śniegiem i mrozem szczypiącym w nos :)

Wczoraj udałam się na zakupy do Castormay. Potrzebowałam farb i pędzli, a wyszłam z koszykiem pełnym świątecznych gadżetów... Ten rok jest wyjątkowy, bo urządzam w naszym mieszkanku Wigilię. Pierwszy raz będę taką prawdziwą Gospodynią :D Ach! Nieco się stresuję, ale uwielbiam takie wyzwania... Gotowanie, dekorowanie stołu i domu... Aby poczuć już klimat, kupiłam wczoraj świeczki o zapachu cynamonowych ciasteczek... W piątek dotrze do mnie nowa kuchenka, więc dopiero w weekend zabiorę się za pieczenie pierników, by pachniało prawdziwymi ciastkami. Póki co zadowalam się substytutami :)

A w takie deszczowe dni zajadamy się zupami, o czym pisałam przy okazji zupy meksykańskiej. Dziś pozostawiam Wam przepis na banalną, ale niezwykle smaczną zupę z czerwoną soczewicą.


Zupa z czerwoną soczewicą

Składniki:
  • bulion
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, majeranek, ostra papryka, odrobina soli, liść laurowy, ziele angielskie



Wykonanie:
  1. Soczewicę płuczemy, dodajemy do bulionu(z liściem laurowym i zielem angielskim) i gotujemy.
  2. Po ok 10 minutach dodajemy do soczewicy pokrojone w kostkę warzywa(marchew, pietruszkę, kawałek selera, ziemniaki).
  3. Gotujemy, aż warzywa i soczewica zmiękną.
  4. Pod koniec dodajemy przyprawy i ok 2 łyżek koncentratu pomidorowego.

Podajemy z ciemnym pieczywem :)

Zupa szybka, smaczna i nieźle spisuje się w chłodne dni.

Trzymajcie się ciepło!
Buziaki!
O.

p.s.

8 komentarzy:

  1. Soczewica -uwielbiam, muszę zrobić :)
    Tylko dziecko moje będzie kręcić nosem ;)
    pozdr z Zielonej G. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze nigdy soczewicy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) póki co robiłam tylko zupę, ale mam w planach pierożki z nadzieniem z soczewicy!

      Usuń
  3. absolutnie uwielbiam zupe z soczewicy! ale moj facet jej nie znosi i dlatego nie moge jej czesto gotowac :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się bałam, że mojemu nie podsmakuje, a tu proszę... chwalił :D

      Usuń
  4. Uwielbiam zupę z czerwoną soczewicą, jakiś czas temu zrobiłam ją pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Soczewica- uwielbiam! Twoja zupka wygląda bardzo "meksykańsko" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż też się nabrał i był niezwykle zdziwiony, że zamiast mięsa jest soczewica :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...