poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Wielkanocny zakwas na żurek.

W weekend masowo przygotowywałam zakwas na żurek dla całej rodziny: słoiczek dla rodziców, słoiczek dla cioć, słoiczek dla nas... U nas w rodzinie nigdy niestety nie było tradycji przygotowywania zakwasu - żurek był zazwyczaj tylko na Wielkanoc i zawsze z "butelkowego" żurku. Martwiło mnie to, ale kiedy okazało się, że wielu ludzi je  żurek z proszku, to stwierdziłam, że dla nas jest jeszcze nadzieja! :) Tym bardziej, że tradycyjnie na święta pojawia się u nas biała kiełbasa domowej roboty. Pyszną kiełbasę należy więc połączyć z domowym w 100% żurkiem!



Przepis znalazłam o tu crummblle.wordpress.com (dobre przepisy, ale jeszcze piękniejsze fotki - polecam!)

Składniki:

  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 4 łyżki mąki żurkowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • przegotowana letnia woda
To porcja na 1l zakwasu.



Wykonanie:

Do słoika wrzucamy mąkę, pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy wieczkiem(nie zakręcamy!!!) lub talerzykiem. Kilka razy dziennie mieszamy nasz zakwas. Po kilku dniach będzie już gotowy. W zakręconym słoiku może stać dość długo w lodówce. Ale pewnie nie zdąży, bo Święta tuż tuż :D


 Sama natura, żadnych konserwantów.... A jaki zapach! Nie wiem, czy doczekam do śniadania wielkanocnego :]


Wesołych przedświąt! :*
O.

2 komentarze:

  1. mmm pycha :) moja mama i babcia zawsze robią zakwas na święta i co roku jest to najpyszniejsze danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie :) Wesołych i smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...