Przepis znalazłam o tu crummblle.wordpress.com (dobre przepisy, ale jeszcze piękniejsze fotki - polecam!)
Składniki:
- 4 łyżki mąki żytniej
- 4 łyżki mąki żurkowej
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- szczypta soli
- przegotowana letnia woda
To porcja na 1l zakwasu.
Wykonanie:
Do słoika wrzucamy mąkę, pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy wieczkiem(nie zakręcamy!!!) lub talerzykiem. Kilka razy dziennie mieszamy nasz zakwas. Po kilku dniach będzie już gotowy. W zakręconym słoiku może stać dość długo w lodówce. Ale pewnie nie zdąży, bo Święta tuż tuż :D
Sama natura, żadnych konserwantów.... A jaki zapach! Nie wiem, czy doczekam do śniadania wielkanocnego :]
Wesołych przedświąt! :*
O.
mmm pycha :) moja mama i babcia zawsze robią zakwas na święta i co roku jest to najpyszniejsze danie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :) Wesołych i smacznych Świąt!
OdpowiedzUsuń