Czy i Wam ta zmienna pogoda daje się we znaki? Chcę już prawdziwej wiosny, takiej ze słońcem! Przy tym deszczu i zimnie boli mnie wszystko - głowa, stawy... Zastanawiam się w takich chwilach, czy ktoś mi w dowodzie nie pomylił daty urodzenia i tak naprawdę mam z 70 lat, tylko się dobrze trzymam :P
Zachciało mi się wczoraj czegoś dobrego. Słodkiego, korzennego, ale... owocowego!
Mój wzrok utkwił na lodówce, na której trzymam mega urządzenie - suszarkę do owoców i warzyw! Kiedyś kupiłyśmy z mamą to cudo na Allegro za jakieś grosze, ale ostatecznie wylądowało w mojej kuchni.
Suszyłam tam warzywa i owoce, ale najlepsze są jabłka.
Składniki:
- kilka jabłek
- sok z cytryny
- imbir sproszkowany
- cynamon
Wykonanie:
1. Wydrążamy środek jabłka (najlepiej specjalnym małym i sprytnym urządzeniem) i kroimy je w krążki.
2. Kropimy sokiem z cytryny i posypujmy przyprawami.
3. Suszymy kilka godzin :)
Ogromnym plusem suszenia jest oszałamiający zapach roznoszący się po domu. Pół nocy pachniało mi jabłkami i cynamonem!
Takie jabłkowe chipsy możemy jeść do woli - są pyszne i lekkie. Idealne jako przekąska do filmu(zamiast popcornu).
Pozdrawiam ciepło!
O.
Bardzo lubię takie suszone jabłuszka:)
OdpowiedzUsuńfajne na przekąskę.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację słowną, bo wnerwia.
dzięki za podpowiedź - weryfikacji już nie ma ;)
Usuńzjadłabym takie :) ciekawe czy można ususzyć na piecu takowe :)
UsuńUwielbiam płatki z suszonymi jabłkami, myślę, że z Twoimi byłyby pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone jabłka, ale bez żadnych dodatków. Zazdroszczę machiny do suszenia. Muszę w końcu takową zakupić, choćby dla takich jabłek!
OdpowiedzUsuńteraz jestem na etapie suszenia cukinii i buraków :)
UsuńChyba muszę zakupić sobie taki sprzęt. Owocki suszone, mniam. Schrupałabym :)
OdpowiedzUsuń