czwartek, 1 marca 2012

Zupa gulaszowa.

Zupa gulaszowa.

Ostatnimi czasy zupa ta święci triumfy w naszym menu. Syta, rozgrzewająca, pyszna i na kilka dni :D




Składniki:
  • ok. 1 kg mięsa(karkówka bądź łopatka)
  • 4 szt. papryki
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do tego posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę warzywa(marchew, pietruszka, seler). Gdy wszystko razem poddusimy dolewamy wodę -  caaaały garnek ;) Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym gazie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę - nie wcześniej, żeby się nam nie rozgotowała. Wsypujemy przyprawy i koncentrat. I już!



Z podanych składników wychodzi mega porcja - jedliśmy dwa dni, a do tego zawekowaliśmy 3 słoiki - żeby było na szybki obiad ;)

Po tej potrawie usłyszałam od męża: "Każdy facet lubi najbardziej kuchnię swojej mamy, ale ja mam nową królową kuchni!"

I jak tu nie gotować mężulkowi ulubionych potraw?? :)

Przedwiosenne buziaki!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...